Mias Oas

2013-05-30
22:18:00

130530 Senaste veckan; flytt av växter, grusgångar och annat
Har haft fullt upp med tentor och inte haft så bra ork att blogga senaste dagarna. Men sysslolös har jag inte varit!
 
Den flyttade vinbärsbusken fick sig en klänning i sommarvitt. Sedan fick täckväven flytta till jordgubbsplantorna som mamma hade satt och som slokade rejält i sommarvärmen.
 
Måste ju flytta allt i rabatten framför stugan där vi ska bygga en mur och upphöjd rabatt. Vitsipporna fick därför flytta till cykelparkeringen (framför kirskålen i cirkeln):
Mikael kom och hämtade mamma en kväll efter jobbet och passade på att snickra lite på skåpet som kommer att bli bra förvaring för allt möjligt som inte ska ligga framme och skräpa. :)
 
Fick en hel bunt syrenplantor av Karin på området. Mamma hämtade dem och satte dem tillfälligt i en pallkrage:
 
Skugghörnet där sten ska läggas så snart Mikael får tid. Jag får inte bära så tunga saker med min gravidmage, så jag får hålla mig till de "lättare" jobben som...
att skotta grus: Har påbörjat en liten grusgång till den blå vattentunnan bakom altanen.
Jag oljade in soffan och fick därför sitta på stolen och plugga... Inte särskilt bekvämt, men enda stället på lotten som låg i skugga just då. :/
Hemma i lägenheten. Pojkarna njuter i skuggan på balkongen. <3 Jag har satt upp en gardin (ska göra det snyggare sedan) på balkongen och planterat om lite växter i större krukor:
  
Kände mig sliten och trött och i behov av förnyelse. Jag jobbar mest i trädgården eller pluggar ögonen ur mig så jag behöver ha lite kul. Det sägs ju att blondiner har roligare. :) Mamma hjälpte mig att bleka slingor en kväll.
 

2013-05-30
21:55:00

2013: Odla potatis i kruka
I år odlar jag potatis i krukor på balkongen.
 
130521 och 130525. Blasten växer snabbt i sommarvärmen!
 
130528 och 120530:
 
130613:
 
130713:
Tja, det blev inte så stor skörd, men jag var nog för otålig och skulle ha väntat lite längre. Det här är från den ena krukan.
 
 
 

2013-05-26
22:50:00

130525 Flytt av vinbärsbuskar
Jag ville flytta en av vinbärsbuskarna (till höger i bild, i träställningarna) några meter. En halvgalen idé som ingen trodde skulle funka...
 
En anledning var att slippa insyn från vägen och en annan att slippa se det tråkiga elskåpet på andra sidan vägen. Lite dåliga bilder, men jag hoppas det syns var någonstans buskarna stod:
Så kom min lika galna mor på besök och tyckte att det är väl inget problem! Bara att gräva upp och flytta det!
Och nu står den där, lite närmare rosenhäcken. Min superstarka mor har även hämtat jord och fyllt upp groparna där buskarna stod. Där ska nu odlas jordgubbar! :)
Vi har förstås vattnat busken jättemycket och kommer att göra så varje dag tills den har rotat sig.
Vi hann med lite annat också i helgen. Satt potatis, planterat gurk- och squashplantor, broccoli-, chili, paprika och tomatplantor i pallkragarna:
Flyttat violvivor/gullvivor till hörnet...
För att få plats med alla vitsippor i mitten:
De rosa violvivorna blommar fint:
 
 
 
 

2013-05-21
22:45:00

130521 Lite småfix
Idag kom jag inte iväg till lotten förrän vid 15-tiden på eftermiddagen och stannade till efter 19.30. Under den tiden hann jag: rensa runt hallonbuskarna och fixa stöden:
Täcka ännu en meter i hallonrosenhäcken med tidningspapper och täckbark:
Svalörten som jag planterade i ena änden av häcken lever ännu. :)
Flyttade en klätterväxt från redskapsbodens vägg till portalen:
Arbetet var tyngre än man kan tro och när jag kom hem var jag helt slut. Borde lära mig att vila lite mer nu när jag inte bara har mig själv att tänka på. :)

2013-05-20
22:46:00

130520 Bondbönor, potatisland och rabarberkräm
Vid 15-tiden var jag halvt galen av att sitta inne och plugga när solen lockade utanför, så då cyklade jag iväg på lotten. Här i Norrland och blåsiga Umeå måste man ta tillvara på de få varma dagar som kommer. :)
 
Började förbereda för ett potatisland framför altanen. Grävde ner gamla takpannor framför Spiréahäcken, för att stoppa jorden som jag ska fylla på sedan.
 
Hämtade tre kärror kompostjord, men orkade inte gräva diket för att stoppa ner spaljéerna i. Det fick Mikael göra efter jobbet. :)
Planterade Bondbönor som jag hade fått av grannen Gulli framför spaljén. Hela landet ska förstås fyllas på med jord och odlas i, men det får jag ta lite pö om pö. Det är tre skottkärrelass som ligger framför spaljén så det blir måånga fler innan hela landet är fyllt.
Potatislandet kommer att fylla fler funktioner än att bjuda på godsaker i år; marken sluttar kraftigt mot stugan, så den ska jag fylla upp, det blir gratis jordförbättring och marken förbereds inför höstens grässådd. Det här är alltså tänkt att vara ett tillfälligt grönsaksland bara i år.
Mikael fotade lite medan jag plockade undan redskapen.
Vitsippor
Katten Kasper, lite suddig, men fin.
Spirea. Inte säker på vilken sort.
Humlorna älskar Bergenian.
Rabarbern har vuxit bara sedan igår!
 
Rabarbern blev till rabarberkräm när vi kom hem. Räckte bara till två portioner, men gott var det!
 

2013-05-19
21:39:00

Rensning, städning och snickeri på kolonilotten

I helgen har det varit fullt upp på kolonilotten! Har hjälpt Mikael att sätta upp takpanel. Nu saknas bara isolering till sista biten (typ rakt ovanför varifrån jag tog första bilden), krångel med att få upp de sista bitarna, köpa lister, måla dem och sätta upp. Sedan är inre delen av stugan nästan klar.

 

Jag har fortsatt rensa rosenhallonhäcken från kirskål, täckt jorden med tidningar som jag har vattnat och så täckbark på det. I skugghörnan av häcken så har jag testat att plantera Svalört, en marktäckare med söta gula blommor för att se om den kan konkurera ut kirskålen. Två experiment alltså. :)

 

Mikael har även hunnit bygga och måla ett skåp till kylskåpet inne i stugan (för att kunna ställa spisplattorna ovanpå). Vi saknar dock en skiva att lägga på skåpet, men har jag tur hittar jag någon i soprummet som jag kan måla om. :)

Själva ställningen:

Å så in med kylskåpet och spisen ovanpå. Sedan kommer tekokare och kaffebryggare (måste dock skaffa en kaffebryggare först...) att hamna bakom spisen. Det blev tyvärr ingen plats för någon ugn i stugan, men vi får väl fortsätta planera och tillaga mat och bakverk hemma.
 
Paus i skuggan. Snart är magen så stor att Kasper inte kommer att rymmas i mitt knä längre... :)
Humlen trivs alldeles förträffligt på södra sidan av portalen, men inte på andra sidan. Grävde bort jorden och jordförbättrade och hoppas på bättre tur med humlen.
Mikael fångade en fågel på bild i hallonhäcken. :)
Bergenian som jag avskydde i början när vi kom till kollot, men som jag nu tycker är jättevacker. Bara för att jag har samlat den på ett och samma ställe. :)
Grodan boll
Violviva.
 
"Skugghörnan"
Grävde upp och skänkte bort hallonplantor i förrgår. Det blev ju som ett liten dike där de hade varit. Där slängde jag ner löven som jag rensade från hörnet, och sedan på med en massa kompostjord. Det blev alltså som en tillfällig kompost.
 
Det är så mycket som ska göras på lotten i sommar att en del saker bara blir halvklara än så länge. Bland annat ska vi lägga stenplattorna på riktigt i detta hörn och plantera buskar runt om. Just nu ligger stenplattorna bara ovanpå ogräsmattan.
Allt detta har vi gjort i extrem majvärme. Tror att det var över 40 grader inne i stugan... Men en ska inte klage. Snart är det vinter och kallt här i Norrland igen. :)
 
Övervintrad pensé från förra året.
Spirea? En av buskarna från "fulhörnet" som jag planterade framför altanen förra sommaren.
Lungörten är vacker så här års, och resten av året är bladverket intressant.
Dags att åka hem. Den trasiga stolen får slängas en annan dag.
Även området utanför kollot är vackert. En å omger hela området.  
 

Kom hem lagom till Trädgårdstoppen på 8:an. Mycket inspirerande program! Och skönt att koppla av till efter en tung arbetsdag. :)

 

 

2013-05-16
23:52:33

130516 Målning och kirskålsdödande
Känns som att jag har spenderat halva dagen på cykeln. Till universitet, från universitet, till Coop, för väggfärg, till lotten med väggfärgen och så hem igen...
Och sedan en massa härlig motion på lotten. Lyfta ut takpaneler och måla och sedan bära in dem igen.
Rensade bort kirskål igår från häcken av Rosenhallon. Idag började jag täcka marken med tidningar. Sedan på med vatten för att de ska fastna i varandra och inte flyga iväg.
Sedan på med täckbark. Det som tog mest tid var att riva hål för alla små nya skott som kom direkt ifrån marken och inte alldeles intill buskarna. Det blir lättare med resten av häcken eftersom där inte finns lika många markskott.
Så här fint blir det. Hoppas grannen blir nöjd också, för Kirskålen sprider sig ju till hennes lott också.
Sedan ska vi sätta upp nät eller spalje på grannens sida, för att hon ska slippa grenar från vår häck som spretar in på hennes lott.

2013-05-15
21:30:00

130515 En dag på lotten
Rensade och fyllde på jord i rosenhallonhäcken. Ska täcka med tidningspapper och täckbark, men det hanns inte med idag.
Och så här såg den halva ut, som jag inte hann med idag. Lite skillnad, eller hur? :)
Brunörten som mamma flyttade till sydvästra skugghörnet börjar titta upp genom fjolårsris och löv.  
Narcisserna som jag satte i höstas börjar titta upp. Var rädd att det var för blött när jag satte dem. :)
Jättevallmo på gång! Kul när växter bara dyker upp sådär. :)
Snart blir det rabarberkräm! :)
Lilla rödvinbärsbusken börjar knoppas. Klematisen bakom verkar ha dött under vintern. :(
Massa vitsippor. Ljuvliga.
Kungsnejlikroten får söta orange blommor.
Libbstickan rensade jag bort ifjol men den kom igen. Ska testa den i matlagning i år.
 
Stockrosor som jag sådde och planterade förra året. Det borde innebära att de ska blomma i år?
Bergenian börjar blomma:
Lite dålig bild. Planterade Silverarv på ena sidan portalen, bredvid Klematis. Ser bara ut som skräp, men hoppas att den tar sig. Vattnade ordentligt i alla fall.
På andra sidan satte jag backnejlika (fortfarande lite grå och trist).
Hämtade en kärra gödsel från gödselstacken där kollots medlemmar får köpa gödsel, och slängde ut i en rabatt. Skulle behöva minst en kärra till, men orken är inte så bra och tiden knapp...
Fast jag hann med att måla 4 takpaneler också, innan färgen tog slut. Ska bli så himla skönt när det är färdigmålat och panelen på plats i taket!!!
Total kaos i stugan! Finns knappt någonstans att sitta och vila sin trötta rygg. Hatar oreda. :(
 Vresrosorna börjar knoppas.
En liten pärlhyacint tittar upp.
Fotade lite under cykelturen hem. Cyklade förbi dessa ängar med vårgrönska:
Och en liten "damm". Där finns till och med änder, fast de var förstås inte där nu när jag hade kameran med mig... :)
När jag kom hem kokade jag soppa på den liter kirskål som jag hade plockat på lotten. Det som tog mest tid var att skölja och rensa den... Men god blev den! :)
 

2013-05-15
09:57:00

130514 Ommålat kök och städad klädkammare
Medan vi har väntat på att orka ta itu med att måla om köket, så har min klädkammare agerat förråd åt diverse saker som hade suttit på köksväggarna. Köket blev dock ommålat till slut. :)
 
Jag valde en vit färg från Flügger som hette Madonna. Gardiner ska upp också förstås, men det får bli en annan dag:
Sedan kunde jag äntligen ta itu med klädkammaren. Sorterade ut kläder som var alldeles för små och hängde ut resten på vädring.
 
Tom klädkammare, som så småningom ska bli Mikaels studio/lekrum. Var mina kläder ska rymmas blir en annan femma...
Det tog några dagar men igår blev allting klart. Det är jättebra att rensa ut kläder! Vips så hittade jag en massa klänningar som hade hängt inknökade i hörnet och glömts bort. Nu är det snart sommar så de fick flytta till en mer central plats. :)

2013-05-12
23:49:30

130510 Lottplaner
Planerna för framtiden är att bygga så kallad ryggsäck på baksidan av stugan, för förvaring av trädgårdsverktyg.
 
Sedan ska vi göra oss av med redskapsboden (= byggnaden med vita spaljéer och blå dörr) och odla mellan hallonhäckarna som syns på bild till höger om skottkärran och till vänster om cykeln och de vita utemöblerna.
 
Fast i år får vi nog nöja oss med att odla där pallkragarna står nu:
 
 

2013-05-12
23:16:00

130507 Syskongnabb...
Oskar: Jaha... Fanny har tagit mitt hus, min sovplats! Får väl sova i virkkorgen inatt då...
Fanny: Jag vågar inte sova i huset när Oskar är utanför. Får se hur hårt han sover och om jag vågar smyga förbi...
Fanny: Mamma, får jag sova hos dig i sängen inatt?
Oskar: Jaha, var du inte nöjd med min sovplats som du snodde från mig?
(Fanny: Självförsvar är bästa försvaret. Jag daskar till dig med tassen om du hotar mig!
Fanny: Mamma! Oskar tittar på mig. Han hotas! Jag vågar inte gå förbi, för då kommer han att jaga mig!
Det slutade med att Fanny smög förbi och gömde sig under sängen. För Oskar var ju såå otäck mot henne! :)
 
Kärlek!

2013-05-12
21:17:00

130512 Trädgårdskurs, takisolering och målning av takpanel
Den hektiska veckan fortsatte idag. 
 
Först med avslutning på Studiefrämjandets trädgårdskurs "Gröna fingrar". Träffen hölls på kollot där vi gick runt på varandras lotter och visade vad vi hade lärt oss under kursen och även berättade om trädgårdsplaner. Jag passade på att ta inspirationsfoton från de andras lotter.
 
Bilderna får tala för sig själva:
 
Här kanske en förklaring krävs. Jordgubbstorn:
Vad är det här för växt, tro?
Gul krokus?
"Hemma" i stugan hade Mikael börjat isolera innertaket. Såna här glipor fanns i taket innan. Förstå att det kändes dumt att ha elementet igång när värmen bara sipprade ut:
De här förlängningsbjälkarna som tillkom vid utbyggnationen var ju inte vackra heller:
Mineralull:
Plast och läkt:
En av stolarna hade pajat när Mikael stod på den. Farligt! Blir till att skaffa en ny. Helst skulle jag vilja ha gamla smala med svarvade ben...
Mikael i takisoleringstagen:
Lagom till när jag kom tillbaka från trädgårdskursen så skulle Mikael iväg på möte med projektgruppen som han är med i på kollot. Jag passade på att måla takpanelen så att den ska vara färdig att spika upp när själva isoleringen är kvar. Det tog några timmar och det krävs minst ett varv färg till. 
 
Kasper tyckte att jag skulle pausa i målandet och gosa med honom istället.
Innan vi åkte hem presenterade jag en ny idé för Mikael. Om vi bygger som en rundel i rabatten mellan gången och jordgubbslanden, så skulle ett äppelträd få plats där. Skulle ju få flytta in gångstenarna i jordgubbslandet samt jordgubbsplantor, men jag tror det vore snyggt och praktiskt med ett äppelträd intill stora gången.
 
Frågan är bara VAR någonstans i rabatten... Därför fotade jag från lite olika vinklar för att kunna fundera varifrån man vill ha lite insynsskydd.
Rabatten sedd utifrån vägen:
Fotade skugghörnan också för att bättre kunna få till formen på rabatten på de ritningar över lotten som jag jobbar på. Kan ingen bara komma och ta ett flygfoto på vår lott så att jag kan göra en exakt ritning utifrån det? :)
 

2013-05-12
20:26:00

130510 Pimpad pärm
FÖRE OCH EFTER: 
 
 
Hittade ett gäng pärmar i sopsorteringsrummet. Ja, jag vet att man inte får ta det andra kastar, men det måste väl ändå vara bättre att saker får ett nytt liv och återanvänds istället för att slängas?
 
Plastfickan på ryggen var lös, så jag klädde om hela ryggen med ett tygstycke från en gammal söndertvättad favorittopp som hade fått hål i tyget och som jag inte hade kunnat slänga.
 
Så här enkelt var det:
Rengjorde pärmen, klippte till tyget och limmade fast med Karlssons klister. Pärmen är lite nött nertill och de blå hörnen ska jag fixa till sedan, men nu var det lite bråttom att sortera upp med trädgårdsurklipp, -ritningar och -skisser som hade legat på köksbordet i månader...
 
Slarvmajor kan också. Till slut. :)

2013-05-10
22:36:00

130510 Hektisk vecka
Har varit sjukt produktiv den här veckan. Pluggat järnet, varit på lotten och målat takpanel, rensat, planterat Clematis och börjat måla köket hemma i lägenheten.
 
Idag cyklade jag ut en sväng vid 19-tiden och grejade lite. Vattnet i ån utanför kollot är rejält högt!
Nån fulbuske som jag har planterat framför altanen har börjat knoppas. Ska bli spännande att se vad alla buskar är för nåt och om de blir mindre fula nu när de har flyttat och fått näringsrik och fin jord.
Några av Narcisserna som jag satte i höstas har börjat titta upp. Trodde att alla lökar hade ruttnat efter den blöta hösten, så det var en glad överraskning.
Nån fulbuske som står i fulhörnet bakom jordgubbsplantorna. Tydligen fick busken bär i höstas. Ingen aning vad det är för en buske:
Flyttade pallkragar till det hörn där jag ska odla i år. Hoppas få tid att fylla dem med jord och sätta potatis och så allt som ska sås. Har fortfarande en miljard takpaneler som ska målas, två varv till, och sedan ska vi luska ut hur tusan man isolerar taket på rätt sätt.
När jag kom hem låg fortfarande en hög galgar utanför dörren efter en granne som flyttade i början av veckan. Jag snodde åt mig de här tre och tänkte pimpa två till stugan och behålla den kraftiga i lägenheten, till jackor, kappor eller dylikt. De två kurviga funderar jag på att måla vita och sedan hänga upp två fina sommarklänningar på  en vägg i stugan som prydnad. :)
 
 

2013-05-08
19:50:00

130508 Clematis Jackmanii
För fint väder igen för att sitta inne och skriva. Cyklade ut på lotten och började med att måla klart första varvet på takpanelerna. Urtrist och jag längtade bara efter att få gräva i jorden, men någon måste göra tråkigheterna också... 
 
Sedan fick jag äntligen sätta igång att gräva gropar till klematisen som jag köpte på Plantagen igår.
 
Brukar passa på att shoppa där efter Plantagens Trädgårdsskola (gratis!) eftersom man får 15% rabatt på hela köpet... Igår blev det alltså två mörkblå klematis "Jackmanii", som ska få slingra sig uppför den vita portalen. Tänkte att de skulle färgmatcha de cerisefärgade vresrosorna bättre än vad den röda klätterrosen Flammentanz, som jag också funderade på, skulle ha gjort... 
 
Eftersom det är blålera bara ca 30 cm ner i jorden så jordförbättrade jag med en blandning av rosjord, kompost och trädgårdsrens som jag hade finfördelat. Och så slängde jag ner lite grus också.
  
Hoppas att vi inte får någon frostknäpp i maj nu bara...
Innan jag åkte hem för dagen la jag lite rens runt "fötterna" på dem, eftersom jag har hört att de ska ha skugga. Ska plantera någon växt runtikring dem sedan, men jag vet inte vad. Det roligaste vore förstås om jag hittar någon på lotten så att jag inte behöver köpa nytt. :)
Är så sjukt nöjd med portalen från Clas Ohlson! Nu ska jag bara lyckas få resten av lotten i en matchande romantisk stil. :)
 

2013-05-08
10:49:14

130507 Målning av takpanel
Igår var det alldeles för varmt och fint väder ute för att sitta inne och plugga så jag cyklade ut till lotten och började måla panelen till taket.
 
Många tunga paneler blev det. Här är en av dem:
 
Kasper tyckte att jag skulle ta en vilopaus med honom i knät. Här inspekterar han arbetet och den fläckiga gräsmattan:
Här ska planteras mörkblå klematis som ska få klättra sig uppför portalen. Måste dock skaffa någon växt som skuggar rötterna. Undrar om någon av grannarna har lite näva över... Kanske har något själv på lotten som jag kan flytta dit.
Här blir det lite trängre pga rosenbusken som står där, men i värsta fall får jag väl plocka bort den.
Lotten sedd genom portalen igen:
 
Scillorna är så vackra!

2013-05-06
23:30:00

130506 Planer för lotten
Testade K-rautas program för trädgårdsplanering. Så här tänker jag mig lotten i framtiden:

2013-05-05
19:26:00

130505 Snickeriprojekt i kolonistugan
Efter en tur till Ersboda Folkets Hus loppis i förmiddags, så åkte vi till ByggMax och inhandlade mdf-panel inför isolering av taket. Mikael fick den excellenta idéen att använda spillvirket till att bygga in proppskåpet och samtidigt få plats för städgrejor och annat som inte behöver ligga framme och skräpa. Han började med att mäta och kapa till reglar till kortväggen. Vi vet inte än hur brett skåpet ska bli, utan det får avgöras av de vägghängda skohyllor som ska fästas längst ner.
Kapa, kapa virke...
Snickaren behöver lite energi mellan varven. Kaffe och hans mammas jättegoda biskvier. :)
 Här är själva ramen som vi ska fästa panelen på:
 Jag ägnade dagen åt roligare saker än att snickra. Röjde i rabatterna. :) Slängde dock inte bort renset, utan finfördelade och tänker lägga gödsel eller jordförbättring på. Fjolårets torra rester och kvistar kommer att bara de skapa jordförbättring i den tunga lerjorden. Ett plus att jag slipper gå till komposten med skräpet. :) Okej, det ser lite stökigt ut nu, men efter ett lager jord/gödsel på, samt när blommorna har vuxit lite mer, så kommer inget av detta att synas och det blir mumma för maskar och andra insekter.
Vid liljorna längst in till vänster tog orken slut. Det får jag ta en annan dag. Vi måste ändå flytta alla växter när vi ska bygga en mur med en upphöjd rabatt.
 Gjorde samma sak vid cykelparkeringens rabatt igår. Cykelparkeringen som för övrigt är full med påsar av täckbark och cykelvagnen. Spelar ingen roll just nu. Min cykel är ändå paj. :(
Snön ligger kvar i norrläget bakom stugan:
 Cykelparkeringens rabatt sett från grannens håll. På gräsmattan ligger portalen som vi fick av dem förra året, som tyvärr gick sönder. :( Det var därför vi köpte den nya, vita.
Placerade marschallhållarna på var sida av entrén till jordgubbslandet. Blev rätt fint. :) Krukorna med jordgubbsplantor från förra året är dock inte lika fina. :)
 Spirande daglilja och Scilla:
Jag och lottgrannen Carina fick två squashplantor var av kollokamraten Ann-Marie idag! Blev jätteglad, för mina squashfrön har mystiskt gått upp i rök. 
Planterade om squashplantorna i stora krukor med U-jord, vattnade och lämnade dem i stugan för det är redan så fullt här i lägenhetsfönstren. Hoppas att de klarar minusgraderna som skulle komma inatt...
Lägger upp en bild här om jag kommer ihåg att fota nästa gång jag är på lotten. :)
 
Nu handlar inte den här bloggen om min graviditet eller om bebisen när den kommer, men, om någon mot all förmodan är nyfiken på hur bebisbulan ser ut, så lägger jag upp en bild. Endast 13 veckor och redan så stor mage! Känner mig som Barbamamma. Kanske måste skaffa mig en rosa mysdress :) 
 
 

2013-05-04
19:11:00

130504 En dag på lotten
Vi hade egentligen planerat att börja isolera taket i inre delen av kolonistugan idag, men istället för att åka till ByggMax och handla material så beslutade vi att förbereda först innan vi sätter igång. Fast först åkte vi på Clas Ohlson för att inhandla en ny portal till entrén. Gissa om jag är nöjd med den! :)
 
Nu är bara frågan, vad ska vi plantera som slingrar sig uppför portalen? Ursprungligen hade jag tänkt den jättevackra klätterrosen New Dawn, men jag tror att dess blekrosa blommor kommer att försvinna mot det vita stålet... Det krävs nog mer färgstarka blommor. Lånad bild:
 
Funderade på humle, men den måste klippas ner varje år, och jag har hört att humlen färgar av sig mot vitt... En röd eller starkt rosa ros hade varit snygg till häcken av vresrosor på var sida portalen, men jag tror inte att det finns någon sådan klätterros som klarar zon 5?  
 
 
Den nya portalen sedd genom en annan portal.
 
 
Det dök upp en hel del spännande när jag rensade i rabatten... Bra att man kommer ihåg vad man har planterat... :) Någon liljeväxt kanske?
 
Hittade en ärtskida med roliga frön. Någon som vet vilken växt den kommer ifrån?
 
Charmknutten/kollokatten Kasper kom som vanligt och höll oss sällskap.
 
Dagen avslutades med grillat.  
 

2013-05-03
19:47:00

130503 Ett långt besök på lotten
Satt på balkongen en stund på förmiddagen. Alex myste med mig i solen och busade med sköldpaddan.
 
Sedan cyklade jag ut på lotten. Inte precis fint...
 
 
Jordgubbslandet är också risigt:
Men det blev ingen rensning eller uppsnyggning av trädgården idag. Det tog hela dagen att skura och desinficera efter den fågel som hade tagit sig in i stugan i vinter, skitat ner hela stället och sedan dött i diskhon. En sorglig historia. Men nu är det rent i alla fall.
 
Fick naturligtvis besök av lottkatten Kasper som var super-dupergosig och inte alls tyckte att det här med städning var lika viktigt som att gosa och mysa i solen...
 
 
Jag hann dock fota lite spirande liv innan kroppen gav upp. Vad är detta? Det växte i fulhörnan vid fulbuskarna. Kan det vara fingerborgsblomma? *hoppas*
 
Krokus?
 
Hurra! Två av de typ tjugo narcisser som jag satte i höstas har börjat dyka upp. :) Resten av lökarna ruttnade nog bort under den regniga hösten.
 
"Opp, opp, rabarberknopp!"
 
Violvivor tror jag detta är.
 
 
Det blev ett ofrivilligt långt besök idag. Efter städningen var jag totalt slut i kroppen och ville bara hem och vila. Hoppade upp på cykeln och... dunk, dunk, dunk... punka på bakdäcket... ingen cykelpump på lotten... Suck! Vände om, röjde en säng i stugan och la mig och däckade en stund. När jag hade fått tillräcklig ork började jag den 38 minuter långa promenaden hem genom både tung lera och snö...
 
Vattennivån i ån är verkligen hög i år.
 
 
 
 

2013-05-02
21:49:00

130502 Syprojekt
Plockade fram en massa tyger inför syprojekt som jag har på gång. Trots att jag inte kan sy... Det är väl därför det har tagit så lång tid att komma igång. :)

Jag ska sy gardiner till tre små fönster och en kappa till diskbänken på kolonilotten. Sedan tänkte jag klä in en pärm med blommigt tyg. I pärmen ska jag samla trädgårdstips. Har också några kuddfodral som jag ska fixa till lite och en tråkig tygkasse som ska piffas upp med hjälp av tröja med fint tryck.

Det har blivit små hål i tyget och det är lite nopprigt, men jag tänker att det inte spelar så stor roll om man bara ska använda den som kasse till affären eller till kolonilotten. Ska bli spännande att se om jag kommer vidare med de här projekten eller om tygerna bara kommer att ligga och damma på hyllan i sommar tills jag får nog och lägger undan dem igen... :)                  
 
 

2013-05-01
17:40:00

130430 Hektisk Valborg
Började dagen med att skriva lite på en uppsats och tog sedan på bussen till universitetet. Tog inte cykeln eftersom tanken var att Mikael skulle hämta upp mig med en trädgårdsportal från Claes Ohlson efter jobbet...
 
Lämnade igen böcker på universitetsbiblioteket och till klasskamraten Brittany, gick på loppis på Universum. Fyndade turkos matta, vit lykta, rosig teburk och en rosa glasskål för 10:-/st. Mattan får stanna på balkongen, resten åker ut till kolonistugan.
 
 
Sedan åkte jag ner på stan för att kolla kläder och en trädgårdsportal på Clas Ohlson som fanns med på Nolias Trädgårdsmässa. Köpte en glass och gick sen ner till Hamnmagasinet för att hälsa på mina arbetskamrater för första gången sedan i januari. Det var kul att träffa dem igen, har saknat dem.
 
Portalen var slutsåld på Claes Ohlsons så Mikael tog bilen i onödan. :( Han brukar cykla till jobbet annars. Beställde en ny i alla fall, som kommer in nästa vecka. På kvällen cyklade vi iväg till den årliga majbrasan vid Ersängsskolan. Där var det alldeles för mycket folk så vi cyklade till en annan brasa en bit längre bort. Där var veden så sur att den bara rykte.
Cyklade hem och firade Valborg med en bönburgare och en tidig kvälls sömn. :)