Mias Oas

2010-06-28
23:34:32

Det knoppas på lotten
Idag blev det inte så mycket gjort på lotten. Hade tvättid och var dessutom helt slut efter jobbet. Har varit och tittade på Umeå Fritid Ungas lägergård i Balfors och följde sedan med ett gäng ungdomar till Balfors. Mycket roligt!

Men, åter till kolonilotten. Åkte dit med lite småsaker som bestick och jord som vi har haft i lägenhetsförrådet. Fotade lite:
Utslagen nyponros.
Nyutslagna nyponrosor. Vackert!

Rosknopp på nyponbusken.
Rosknopp på nyponbusken. Älskar rosor!!!


Det här är nåt spännande som jag inte vet vad det är. :)


Kommer inte ihåg vad detta var för blomma, men vacker är den. :)

2010-06-27
21:30:26

Loppis på koloniområdet

Satte upp en lapp på anslagstavlan om en gemensam loppis vid föreningsstugan. En chans att bli av med saker/byta saker samt grannsamvaro. Jag var lite sent ute så det blev bara jag som stod och sålde, men jag fick ju ändå träffa många grannar. :) Intäkten blev inte stor, men vi blev av med lite saker som fanns i  stugan och resten kör vi på Myrorna imorgon.

Solstolen följde med tillbaka till lotten. Ska måla om den och byta tyg, bara jag hittar någon som kan hjälpa mig sy. ;)

Jag hjälpte en granne bära saker till hennes lott och passade på att fota lite hur de hade gjort:
Inspiration från en grannes tomt
Rabattkant av stora stenar

Inspirerad av en grannes kantlösning på rabatt
Rabattkant av cementblock(?)

 
Deras stuga var jättefin inuti, med en rejäl köksdel och två rum i vinkel. Glömde fota i stugan, men trädäcket fick jag med i alla fall. Vi funderar på att göra något liknande nästa år, så det är jättebra att kolla runt hur andra har löst det. Man skulle ha känt en snickare... :)


Under tiden fick jag hjälp av min goda vän Anna som beskar rosenhallonen.
Rosenhallonbuskarna är beskurna.
Efter loppisen och en sen lunch började jag städa stugan. Det var lite enklare utan alla saker. Städade och diskade allt på diskbänken, så gott det gick, för det är lite knepigt att komma åt.
Vi kommer nog att byta ut köksdelen så småningom, men tills vidare får det räcka med att ha städat där.

2010-06-26
20:05:01

With a little help from my friends...

Haft en fantastisk dag på lotten med goda vänners hjälp med rensning och omflyttning av plantor. Anna & Jocke, Rebecka & Tony och Lotta och hennes syster Hanna har alla hjälpt till. Som tack för hjälpen fick de bara grillat och senare fika. Rebecka ska dock få flytthjälp av oss nästa vecka och Lotta och Hanna fick med sig några småplantor och lite rabarber :)Anna hjälper till att dokumentera arbetet. Mikael fotade också. Deras bilder kommer senare... :)


Anna rensade rondellen och Jocke tog i där pallkragarna tidigare stod.


Så här fin blev den utan ogräs. :)Mikael och Jocke har jobbat hårt med att rensa bort där pallkragarna tidigare stod. Detta hörn ska stenläggas för en uteplats och resten ska planteras med gräs. Pallkragarna flyttar till entrén där vi ska samla allt ätbart som bärbuskar och jordgubbar.

Det nyrensade området från en annan vinkel: Killarna sågade ner rönnen som täckte grannens redskapsbod och Anna ansade lönnen.

Sommarprojekt: rensa det vildvuxna trädgårdslandet:


Tror att detta är en odlad förgätmigej.
Tror att detta är en odlad förgätmigej. Se på den starka blå färgen. På denna planta är en blomma blå och den andra violett, på samma stjälk! Det är en otroligt vacker blomma. Tyvärr blir det inte så bra bilder med I-phonen, men den är enklare att ta med till lotten än kameran.

Jag framför stugan:


På väg hem:

Nu, klockan 20.00 är jag ganska trött, men glad och rejält solbränd trots spf 50. Man ska visst smörja in sig hela dagen, men det glömde jag totalt. :)

2010-06-22
22:18:18

Hjälp på täppan
MÅNDAG 21 JUNI
I helgen har vi varit på lotten och rensat ogräs och klippt gräs trots regn, mygg och kyla. Måndag och idag, tisdag har bjudit på bättre väder. Igår träffade jag vice ordföranden för att skriva under arrendekontraktet.
Fin utsikt från lotten.

TISDAG 22 JUNI
Ikväll hade vi några vänner över till kolonilotten. Vi grillade sojakorv i kvällssolen och efteråt gick vi runt och kollade på grannarnas lotter.

Mina väninnor R. och A. är båda betydligt duktigare än mig på växter så jag har lärt mig rätt mycket ikväll. :) Medan vi tjejer gick runt och kollade på växterna på lotten så högg killarna in och rensade. (Längst fram på bilden)


I odlingslådorna dolde sig bland annat palsternackor:
Bland annat palsternackor dolde sig bland ogräset i odlingslådorna.
En mycket trevlig kväll! Tänker bjuda in fler gånger i sommar! Allt blir så enkelt på landet, med disk och städning... :)

Tyvärr missade gästerna rabarberpajen som jag bakade när vi kom hem:
Paj gjord på rabarber från kolonilotten.

2010-06-19
18:01:01

Från balkong till kolonilott: Mias Oas flyttar ut på landet!
Förra söndagen cyklade vi till Ersmarks kolonilottsområde bara för skojs skull. Vi visste inte mer om kolonilotter än vad vi hade sett på Trädgårdsfredag. Området var öppet för allmänheten så vi gick in för att kika. På anslagstavlan satt en lapp att en kolonilott var till salu. Jag ringde genast till ägaren som berättade vilket nummer stugan hade och medan jag hade honom i luren gick vi runt och kikade. Efteråt passade jag på att fota lite. Stugan:

Long story short: efter en vecka av kontakt med ägarna, en massa fixande med lån och överföring av pengar så skrev vi igår på kontraktet. Vi är nu mycket lyckliga ägare till en kolonilott med stuga och allt gick på mindre än en vecka! :D

Mias Oas flyttar nu ut på landet!

Igår kväll åkte vi för att kolla mer på stugan och vad som ingick i inredningen som var kvarlämnad. Idag har vi varit där och klippt gräsmattan och börjat rensa gången. Förra ägaren, som gick bort (det är hennes barn som har sålt lotten till oss), var dålig sista året och orkade inte rensa, så det blir mycket jobb i sommar.

Tyvärr har det regnat hela helgen, men myggen har varit glada i alla fall:2010-06-11
10:33:43

Artikel om balkongen i Bostadens tidning Hej!
Igår kom artikeln om min balkong ut i Bostadens tidning Hej!. Den är jättefint skriven, men det blev en smula ironiskt när balkongen nu är tömd för fasadrenoveringen. Innehållet från balkongen; blommor, platsbyggda möbler, solstolar med mera, är nu utspritt i hela lägenheten eftersom sakerna inte ryms i förrådet. (Utrymmesbristen är anledningen till att vi har vinterförvarat det mesta på balkongen...)

Jag har försökt ställa plantorna så nära fönster som möjligt, men det är stooora krukor, så allt ryms inte på fönsterbrädan.

Igår fick jag tag på byggföretaget och pratade med en mycket trevlig man som sa att vi kanske, med tanke på att balkongen är inbyggd, kan ställa blommorna in mot väggen på balkongen.

Renoveringen kommer att pågå till augusti, byggställningarna med nät kommer att vara kvar även under industrisemestern.

Nu börjar jag allvarligt fundera på att övertala sambon om att hitta en liten stuga att bo i på sommaren och ta med växter och katterna.

2010-06-05
16:49:51

Rapport från fasadrenoveringen...
Skyddsnätet till byggställningen utanför balkongen stjäl mycket ljus. Pratade igår med den projektansvarige angående hur mycket jag måste tömma på balkongen. Han sa att huvudsaken var att hantverkarna kommer åt den vägg som de ska åtgärda (dvs varifrån jag tog detta foto).
Halva balkongen tömd pga Bostadens fasadrenovering.
Halva balkongen tömd. Alex och Oskar trängs på blomhyllan och längtar tills deras klösträd är på plats igen. :)

Pionen klarade nog inte övervintringen. :(
Pionen tar sig nog inte i år tyvärr, trots ny jord. :( Eller kanske just pga jordbytet.


Luktärten däremot är ett säkert kort och växer så det knakar.


Lavendeln är klen men jag hoppas den tar sig.


Förra veckans krukfynd för 20:- på loppis var ju tvungen att fyllas med något. Slängde ner gräslök och två miniväxter som höll på att kola. Jag tror att miniväxterna egentligen vill ha sandblandad jord, men dör de så planterar jag något annat. :)


Squashen och pumpan är ännu två loppisfynd från förra veckan, men med ny kruka för 99:- och ny jord så blev det inte så billigt i slutänden... :) De har åtminstone inte slokat efter omplanteringen.


Hål i rabarberbladen. Katterna eller insekter? Ingen som vet...


Det här tror jag dock att katterna är skyldiga till...2010-06-02
21:18:26

Bostadens fasadrenovering
Hade hoppats slippa tömma balkongen, men denna lapp hängde på innätningen när jag kom hem efter jobbet:

Har tömt golvet i den ände av balkongen där de ska lägga puts på tegelväggen samt flyttat de flesta möbler och blomkrukor till andra änden. Hoppas att det räcker om jag lägger en presenning över den sidan.

Ringde idag men fick inte tag på någon ansvarig att fråga. De har nog fullt upp. Det verkar bli ett stort projekt det här.