Mias Oas

2010-05-30
22:04:00

D.I.Y: Göra kruka av korg
Material: Ett stycke fruktkorg, plastpåse, nål, tråd och sax.

Har sökt kokosfiber till några smideskorgar som jag har hemma, men inte hittat någonstans här i Umeå där man köpa enbart kokosfiber. Testade en annan lösning:

Fäste plast med sytråd i en fruktkorg och fick på det sättet en kruka.
Den färdiga varianten. Bara blommorna saknas. :)


1. Lägg en påse i korgen och klipp grovt efter kanterna på korgen.


2. Sy fast påsen i korgen

Jämna till kanterna.
3. Jämna till kanterna på plastpåsen.
4. Plantera!

2010-05-29
14:35:14

Loppisfynd Nolia storloppis 29 maj
Ganska nöjd med dagens loppisfynd:

Tre kuddfodral: 100:-Samlar på tvålar och presentförpackningar också: 40:-


Kruka: 20:-, Pumpa: 35:-, Squash 35:-

Efter loppisen åkte vi till Blomsterlandet på Grubbe. Har aldrig varit där förut. De har en massa fina saker som jag skulle vilja ha om jag hade trädgård, bland annat en hammock och en pergola i smide. :) 

2010-05-28
20:33:59

Fasadrenovering
Bostaden lägger puts på fasaden. Teglet har börjat falla i bitar. Det är ju bra att det blir gjort men det blir lite dammigt på balkongen:Oskar tittar på byggställningen som löper längs hela balkongen.

2010-05-23
16:23:55

Kulturnatta 22 maj
Igår var det Kulturnatta. Var inte riktigt på humör, hade hellre stannat hemma och slappat framför en bra film, men det blev trevligt ändå.

Governor Andy & Inna Style Band
Ett gäng på tre killar som spelade trummor på Rådhusscenen. Mycket medryckande! Hade jag inte varit en stel tråkig svensk, eller om jag hade haft sällskap så hade jag nog dansat med också som de som stod närmast scenen gjorde. Jag nöjde mig med att sjunga med. Dansa får man väl göra hemma där ingen ser en! :P


Serve Somebody
Ett kristet rock/soul/bluesband på Freja på Folkets Hus. Sångaren hade jättehärlig röst! Som en blandning mellan Jay Kay från Jamiroquai och... ehh Joe Cocker ungefär. (Kanske en dålig jämförelse men kommer inte på något bättre...)


Glenn Gordon
GG spelade både på Renmarksscenen och utanför Burmans musik. Skön musik med bra gung.
Bröderna Rongedal
Höjdpunkten var bröderna Rongedal som är fantastiska sångare. Av repertoaren var det dock bara ett fåtal låtar som jag verkligen gillade och där var Earth Wind & Fires "September" favoriten. :D


Aschanska villan
Mötte upp med sambon som hade varit på Scharinska och fixat ljus som hans firma hade hyrt ut. Vi gick till Aschanska där han jobbat tidigare under dagen och tog en öl. Eller rättare sagt, jag gav bort min öl till en kompis kompis som dök upp.

Vi satt ute en stund och frös innan killarna skulle se alternativ modevisning med latexbrudar. Det var jag inte så intresserad av. Var trött, frusen, hade ont i fötterna och dessutom nykter. :)

Cyklade hem och avslutade natten med två avsnitt av "12 Kingdoms", en kopp te och en chokladkaka.

2010-05-23
16:09:24

Loppisfynd

Kopplar av på balkongen med en kanna äppelkaka med vaniljsmakste efter en "ansträngande" tur till en utomhusloppis på travbanan idag. Fynden:

Hylla för 50:-
Hylla för 50:-

Hylla för 20:-
Hylla för 20:- får inrymma chili och tomatplantor i udda krukor och glassbyttor. :)

Krukor för 20:-
I de här krukorna för 10:-/st kommer jag nog att plantera gräs till katterna eller någon blomma. (De är lägre än de ser ut på bilden)

Var på väg att köpa ett gäng plantor med vårblommor, perenner och murgröna, men tänkte det är bättre att byta mina överflödiga chili- och tomatplantor istället. Någon som vet något bra forum för plantbyte?

2010-05-22
14:14:09

Omplantering
Det doftar inte precis rosor på balkongen nu. Jag har planterat om växter i U-jord som innehåller gödsel... Nåja, väldoften kommer väl senare i sommar när allt börjar blomma. :D


Planterat om slingerväxter i balkonglådan med penséerna.

Oskar hade krafsat i rabarberkrukan. IGEN!
Oskar "hjälpte till" med att räfsa jord i rabarberkrukan, så det blev storstädning av balkongen efteråt. 
(Sambon fick dammsuga jord)

 Omplantering av slingerväxter från egentillverkade papperskrukor till en stor kruka. 
Slingerväxterna har fått flytta från egentillverkade papperskrukor till en stor balkonglåda där de förhoppningsvis ska frodas och så småningom klä in balkongnätet. 

Liljan har fått ett lager u-jord överst 
Liljan har fått ett lager u-jord ovanpå. Hoppas att det räcker för att den ska ta sig. Ifjol var den ganska tanig.


Krukorna tog slut så då blev det plastlådor till tomater, paprika och slingerväxter.


Lavendel i bortersta lådorna, sedan lilja och slingerväxter. Har även bytt jord till pionen som knappt tog sig förra året. (inte med på bild)

2010-05-20
23:35:37

Omplantering av lavendelMed lite hjälp av kissarna... Köpte två nya lådor på Jysk idag. 198:-/st


Kattgräs framför lykta

2010-05-18
22:47:53

Lite bilder från september förra året...
Några inspirationsbilder från september förra året:


Luktärt eller annan slingerväxt från september 20092010-05-16
09:26:19

Göteborg
Den här helgen besöker jag min mamma samt min syster med familj som bor utanför Göteborg. Syrrans trädgård är mycket inspirerande. Ska försöka hinna ta några kort idag.

Förra helgen hölls en trädgårdsmässa på Liseberg. Synd att jag missade den. :(

2010-05-13
19:58:24

Reportage i Bostadens tidning om min balkong.

INTERVJU
Igår var två trevliga killar från Bostadens tidning här för ett reportage om min balkong. På grund av den kalla våren här i Umeå, så hade jag tyvärr inte hunnit ställa i ordning färdigt på balkongen. Möblerna fanns på plats i alla fall, likaså några penséer och några småplantor av alla frön jag har sått.

Myshörna med kuddar. Penséer, det enda som klarar den norrländska våren...

Jag ska få kika på bilderna fotografen tog innan de publiceras. Han tog mycket närbilder så förhoppningsvis ser man inte hur rörig och ofärdig balkongen var. :D Det ska bli spännande att korrläsa texten också.

Fanny och Oskar var inte roade av att bli störda av blixten. En ensam lykta som snart ska få sällskap av fler
Fanny & Oskar. Inte      Lavendel eller Aster?      En ensam lykta
roade av blixten

Jag hade själv gjort en intervju på jobbet samma dag. (Med Jonas Gustafsson, ordförande i Skateparkens förening, inför invigningen 22 maj) Jag kan säga att jag är betydligt bekvämare med att skriva och fota än att själv bli intervjuad...

GÖTEBORG
Imorgon blir det en resa till familjen i Göteborg och jag är bortrest till tisdag så jag hoppas sambon kommer ihåg att vattna blommorna. :) Synd att jag missade trädgårdsmässan på Liseberg förra veckan.

2010-05-13
19:29:36

Välkommen till min nya blogg!
BALKONGEN
Balkongen när vi flyttade in 2006. September 2009 var det lite mer liv på balkongen. :) Luktärterna växte så det knakade förra hösten... 
Balkongen före             Balkongen efter           Luktärterna växte så
                                                               det knakade förra hösten...

Jag bor med sambo och tre katter i en hyresrätt i Umeå. Den här bloggen kommer att handla om mitt stora intresse inredning. Eftersom jag har tagit med inredningen ut på balkongen så kommer jag också att skriva om mina odlingsförsök där.

Jag har på intet sätt gröna fingrar och min planeringsförmåga är inte heller så bra som jag skulle önska. Min metod går ut på att så så många frön som möjligt och hoppas att åtminstone hälften överlever. :)


   
I år gick det bättre än så, varför fönstren är överfulla av småplantor, utan krukor att plantera om dem i... Det blir till att ge bort några plantor. 

Häng upp krukan så blir det mer plats på fönsterbrädan.
Tips om man har fullt på fönsterbrädan: häng plantorna i fönstret!