Mias Oas

2010-11-28
22:14:00

Projekt: julstrumpor
I år tänkte jag försöka mig på att sy julstrumpor. Jag som knappt kan fålla en gardin... Tycker inte ens det är kul att sy, men har tyger och vill ha fem strumpor. :)

Så här ungefär har jag tänkt en av strumporna:
Julstrumpor

De här fina finns på Indiska, men nu har jag ju gett mig den på att försöka sy nåt själv... Får väl se om hela projektet slutar med ett inköp där.


Nästa helg ska jag på pysselträff där jag förhoppningsvis får lite mer idéer och framförallt hjälp med det praktiska. :)

2010-11-28
16:08:20

Annas mammas pepparkakor
Det här receptet har min kompis Anna fått från sin mamma. Jättegoda kryddiga pepparkakor med smak av kardemumma! Mumma! :)

150 g smör
2 1/2 dl socker
1/2 ljus sirap
1 dl vatten
1 msk torkad och malen ingefära
1 msk kanel
1/2 msk malen nejlika
1 tsk kardemumma
1/2 tsk bikarbonat
7 1/2 dl vetemjöl

Smält  socker, sirap och smör på under omrörning. Låt koka upp. Ta av från plattan. Tillsätt kryddor och vatten, arbeta in mjölet.

Låt vila över natten.

225 grader.

2010-11-28
12:26:17

101128 Höststädningen som gått över i julstädning...
Storstädningen tog mer än jag trodde eftersom jag inte haft alla vardagskvällar till förfogande. Här hjälper Oskar till med hissgardinen i kontoret:
Oskar hjälper till med hissgardinen.

Och så här fint blev det med gardiner och allt på plats. Ska sätta upp en julstjärna istället för lyktan:
Fönster med indiska tyger och hissgardin.

Sedan sista inlägget om städning tidigare i november så har jag:

* Putsat fönster i vardagsrum, sovrum, kontor, kök+bytt gardiner och lampor till julstjärnor. Adventsljusstakarna åkte fram igår.
* Tömt och skurat HELA badrummet; väggar, golv, bakom och under badkar, till och med rengjort i avloppsrören...
* Tömt och torkat ur alla bokhyllor i sovrummet och några i vardagsrummet. Mikael köpte ny förvaring för sina tusentals DVD-skivor så bara det var ett projekt som tog några dagar. Men det blev mer plats för mina indiska lyktor i bokhyllan. :)
* Plockat fram lite julgrejor.




2010-11-15
19:23:49

Mina katter
Fanny & Alexander

Fanny
Fanny älskar att sova i sovrummet när hon får vara ifred för Oskar.

Hösten 2007 såg jag en jättesöt sköldpaddsfärgad tjej på Djurskyddet Västerbottens hemsida och blev kär på en gång! Är lite svag för sköldpaddsfärgade honor och har haft två stycken tidigare. Tänkte att det vore trevligt för vår gammpojke Rasmus med sällskap på dagarna när vi var på jobben.

Bakgrund: Fanny hittades tillsammans med sin bror Alex i en plastpåse på en soptipp. De hamnade hos Djurskyddet Västerbotten och döptes till Mimmi & Musse. Jag ringde Djurskyddet som sa att de måste få komma till samma hem. När jag dessutom fick veta att kissarna bodde i ett jourhem i nästa trappuppgång så var det som klart och spikat. Det var liksom menat att de skulle komma till oss! Jag bestämde tid med jourhemmet och fick komma och titta. Fanny gömde sig, men Alex kikade fram och då var det klippt även där! Jag blev störtförälskad i denna stilige cremefärgade kille med vita strumpor och stora mörka ögon som var en kopia av "Puss in Boots" i Shrek.

Eftersom de kom till oss i juletid när vi tittade på filmen "Fanny & Alexander" så var namnen givna. Två syskon som hade haft det lite svårt.

Oskar i ryggsäcken
Oskar aka Ozzy-Prince of Darkness. Liten men naggande god och charmar sockarna av vem som helst.
Oskar
Min älskade Rasmus lämnade oss efter 16 år tillsammans. Rasmus fick en tumör i munnen som veterinärerna missade. Efter några månaders försök med antibiotika fick han somna in. Ca ett år senare såg jag en kille på Djurskyddets hemsida som bodde på Ålidhem. Det blev ett besök till värdhemmet och kärlek vid första ögonkastet! Fast han ignorerade mig och valde Mikael. Han föredrar fortfarande Mikael och älskar att tugga på skägg. :) Världens charmigaste lilla kille.

2010-11-15
19:00:59

Dinkelbullar
Deg:
150 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
knappt 1 dl honung eller råsocker
1/2 tsk salt
850 g siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.

Fyllning:
Smör som man hyvlar med osthyvel
Ungefär 1 dl honung
Finhackade hasselnötter eller mandlar

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst 10 min om du använder dinkelmjöl.

Låt degen jäsa i 30 min övertäckt med bakduk. Baka sedan ut till en rektangulär platta.

Bred ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en smakfråga, men se upp så att det inte blir för sött! Hyvla sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan. Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar.

Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe i 30 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja ge samma effekt. Grädda bullarna i 250 grader i 5-8 minuter. Låt sedan kallna under bakduk på ett galler. Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!

2010-11-15
18:42:00

Hastbullar med honung och bär
8 stycken

Ingredienser:
2 1/2 dl vetemjöl (kanske går att byta ut mot grahamsmjöl el dylikt?)
50 g smör
1/2 dl honung
1 dl mjölk
ett litet ägg
ca 1 dl hallon, blåbär, jordgubbar i bitar eller urkärnade körsbär (jag tog röda vinbär)
1 litet ägg till pensling
pärlsocker till garnering (kanske går att byta ut mot hackade nötter eller solroskärnor?)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda mjölet med bakpulver i en matberedare. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, honung, mjölk och ägg och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Klicka ut degen i 8 bullformar av papper. Tryck ner bär i formarna. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler

2010-11-15
18:24:37

Projekt: Nytt högtalarskydd
Katterna hade klöst sönder tyget på högtalarskydden.
 
Katterna har klöst sönder högtalarskyddet.
Före: trasigt grått tyg
Jag tog ett par gamla trasiga strumpbyxor, tvättade och klippte till lagom storlek och klämde tillbaka ramen.
Efter: svart tyg från strumpbyxa!

Här är min lösning: Jag tog loss ramen från högtalaren och plockade bort det gamla grå tyget. Sedan tog jag ett par (rena) gamla trasiga strumpbyxor och klippte till lagom storlek, drog dem över ramen och klämde tillbaka ramen på högtalaren. Det gick på ett kick!

Efter-bilden är lite dock lite missvisande eftersom blixten gjorde att tyget ser mer genomskinligt än vad det är.

2010-11-14
17:07:37

Pysselträff: Julstrumpor och andra projekt
I eftermiddag har jag haft en pysselträff med mina goda vänner Rebecca och Ingela. Som vanligt blev det mycket fika och några kannor te. Först testade vi Tehörnans Glöggte som fick högsta betyg. Mums! Mums-Bumsen har tappat lite smak, men var godkänd. Jag hade bakat hastbullar (med honung och röda vinbär) som blev något brända men rätt ok.
Glöggte från Tehörnan och Mums Bums från Gammlia julmarknad
Glöggte från Tehörnan och Mums Bums-te från Gammlia julmarknad.

Julstrumpeprojekt på gång.
Glömde som vanligt fota under besöket, men här syns julstrumpeprojektet på golvet.

För mig blev det inte så mycket mer än planerande av julstrumporna. Eftersom symaskinen ändå stod framme så passade jag på att sy in tre par tights. (nackdelen med att vara päronformad, stl s i midjan och m över rumpan. Alltså måste jag köpa stl m...) Lagade också två tvättsäckar. Rebecca klädde "pumlor", julkulor, med garn.

Hann inte så mycket mer än att planera julstrumporna, men något sånt här har jag tänkt mig:
Julstrumpor
Har inte hittat något "recept" för orientaliska julstrumpor, så det blir till att improvisera. 5 strumpor ska det bli, två stora och tre små... :)

Oskar inspekterar mina planer för julstrumpan.
Oskar inspekterar planerna.

Man blir trött av att charma damerna. :)
Man blir trött av att charma damerna. :)

2010-11-09
23:41:13

Teskåp
Städade ur teskåpet och som bonus hittade jag Hornstulls-teet som jag köpte i Stockholm förra året... Det blir nog en kopp te sedan! :) Lite trångt i skåpet, borde rensa ut lite teburkar, men kan bara inte göra mig av med dem.
 

Före

Efter
Vitrinskåpet är en billig furuhistoria som jag har betsat mahognybrun och sedan vaxat för att matcha matbordet i sheshamträ. :)


Längst ner syns Ittala-skålarna som jag samlar på.

2010-11-07
20:36:40

Tidningsställ av skohyllor
Skoställ från Ikea har blivit förvaring för de inredningsstidningar som jag vill ha framme. Tidningsställ av skohylla

Just nu är det julupplagorna.
Tidningsställ

2010-11-07
20:29:41

101107 Höststädning av lägenheten

Har avklarat fönsterputs i kök, vardagsrum och sovrum (bara kontoret kvar) och gardinbyte.

I helgen har vi städat ur två klädkammare. Väldigt bra att gå igenom och rensa ut grejor några gånger per år. Fast med tanke på hur astmatisk han blev så borde vi nog städa lite oftare... :)

Oskar i ryggsäcken
Oskar hjälpte till genom att inspektera ryggsäcken. Jo, den duger att ligga i.

Oskar i en ryggsäck på en hylla 1,6 meter upp.
Ryggsäcken godkändes såpass att Oskar hittade själv vägen upp till hyllan 1,6 meter upp i klädkammaren. (Han brukar aldrig hoppa upp annars!)


Min klädkammare fick sig en rejäl utrensning. Frågan är bara vad jag ska göra med alla utrensade kläder? Myrorna? Sälja på Blocket känns drygt. Jobbigt att fota och skriva om vartenda plagg... Miniloppis hemma?


Mikael var duktig på att rensa ut i sin klädkammare. Garderoben - som inte syns i bild - är dock fortfarande fullsmockad med kläder, överkast och sängkläder.

Vacumpåse
Vacumpåse från Rusta fylld med Ektorpöverdrag till 1 soffa och två fåtöljer. Det röda fåtöljöverdraget har jag tänkt sälja länge eftersom det inte passar här. Har två fåtöljöverdrag om någon skulle vara intresserad? Ge prisförslag. :)

101128
Höststädningen gick över i julstädning. Sedan sist så har jag:

* Putsat fönster i vardagsrum, sovrum, kontor, kök+bytt gardiner och lampor till julstjärnor. Adventsljusstakarna åkte fram igår.
* Tömt och skurat HELA badrummet; väggar, golv, bakom och under badkar, till och med rengjort i avloppsrören...
* Tömt och torkat ur alla bokhyllor i sovrummet och några i vardagsrummet. Mikael köpte ny förvaring för sina tusentals DVD-skivor så bara det var ett projekt som tog några dagar. Men det blev mer plats för mina indiska lyktor i bokhyllan. :)