Mias Oas

2013-06-30
17:41:00

130630 Veckan som har gått på kolonilotten
I veckan så har vi fortsatt att jobba med "skugghörnet". Rensade bort kirskålsrötter från detta hörn, för att över huvud taget kunna plantera någonting där...
 
En sån här hög med rötter blev det på den där lilla biten...
 
Flyttade dit Astilbe från en annan rabatt för att fylla ut jorden och göra det svårare för kirskålen att sprida sig så där igen. Astilben räckte inte ända fram till syrenen, men jag tänkte att den brukar vara ganska duktig på att breda ut sig.
 
Tisdag 130626:
Lördag 130629, lite mer uppstädat:
Mikael la en stengång från altanen till "skugghörnet". Jag hade lagt ut stenar runt syrenbuskarna för att förstärka rundheten i hörnet:
Jag tror att man börjar kunna se min vision nu:
Det kommer att ta några år tills syrenerna har växt sig stora och kraftiga. Därför planterade jag lite blommor framför syrenern. Akleja:
Malvan slokade rejält efter trots rejäl vattning. Men om de dör så är det ingen skada skedd, för de växer vilt på hela lotten:
Skugghörnet sett från norra sidan:
Och från den östra:
 
Mikael rensade upp i pallkragarna. Vet inte var palsternackan tog vägen, som jag sådde i början av juni. Nu var det bara ogräs kvar. Fast brockolin som jag hade förodlat hemma börjar bli riktigt stora. :)
Fick besök av goda vänner på lördagen. Rebecca och Tony kom över och grillade. 
Tony är en outtömbar källa på kunskap om allt möjligt från film till musik till språk till historia. Typ alla mina intressen (förutom katter och trädgård)
Söndag 130630. Liljorna är fantastiska!
Rabatten vid cykelparkeringen skulle verkligen behöva rensas upp och omorganiseras, men det blir förmodligen inte i år. Vi har andra projekt i år.
 
Älskar den blå irisen. De gula dagliljorna är jag dock inte överdrivet förtjust i.
De orange liljorna samt ogräset i förgrunden skymmer de fina rosenbuskarna bakom.
Krolliljan är en av mina absoluta favoriter!
 

2013-06-25
21:35:35

130625 skuggrundeln och snickeri i stugan
Det blev en tur ut till lotten efter jobbet. I söndags planterade vi syrenskott som vi hade fått av en granne på kollot. Idag vände jag gjord och rensade bort kirskålsrötter där jag ska plantera Astilbe. Jorden innehåller även mycket rötter från lönnen och Rosenhallonen så jag funderar på att helt enkelt byta ut jorden där. Bilder kommer när Astilben är på plats. :)
Mikael spikade fast panel på sidan av diskbänken så att man ska slippa se allt skräp därunder.
Sedan på med en kantlist. Det ska naturligtvis målas, men det hanns inte med ikväll. Vi röjde upp lite i stugan, en massa målarfärgsburkar som har ockuperat matbordet så att vi inte ryms att sitta där och äta. Där står en massa krukor också som ska tas hem, men det tar vi någon gång när vi har bilen och inte cyklarna. :)
 
Framöver ska sladdarna dras om också så vi slipper snubbelsladdar tvärs över golvet. Lite opraktiskt när man ska sopa...
 
Och så lite bilder av min älsklingspojk. Jobbade hemifrån idag, men jag behövde inte vara ensam. Oskar stjälpte till att skriva artiklar. :) Charmknutten! <3
Vackrast!
Tröttast!
 

2013-06-22
15:09:00

Radiointervju om kolonilotter
Ann-Marie Lindgren från vårt koloniområde blev intervjuad om odling i Radio P4 i onsdags. :)
 
Inslaget är 2.16 timmar in i programmet: http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4598660

2013-06-22
10:04:00

130622 Midsommarveckan
Den här veckan har varit ganska hektisk på jobbet. Det plus minimalt med sömn, järnbrist och eventuellt för låg dos Levaxin på grund av graviditeten har gjort att jag har varit extremt trött, mer än normalt. Vilket inte vill säga lite! Så trött att jag bara har velat gråta och ännu värre blev det av att alla säger att jag ser så fräsch och pigg ut...
 
Varenda kväll har varit fullspäckad med aktiviteter; måndag gick vi på bio för vi hade biobiljetter som skulle gå ut snart. Vi såg After Earth med Will och Jaden Smith.
 
Tisdag kväll
Vi åkte ut till lotten för att hinna städa klart till midsommar. Middag köpte jag på Coop nere på stan:
 
 
Vi hann med att tömma den inre delen "sovrumsdelen" av stugan och skura från golv till tak efter en fågels nedbajsande och död i vintras.
 
Känns extra viktigt nu när jag är gravid att det är rent när vi ska övernatta. Förra året hade jag nog tagit städningen lite pö om pö.
 
När rummet ändå var tömt passade jag på att såpskura golvet med vitsåpa, något som förhoppningsvis ska göra golvet ljusare och ljusare med åren:
 
Och eftersom vi varken hann eller orkade torka av alla möbler och ställa tillbaka, så fick de stå kvar i yttre delen av stugan. Kaos:
 
Onsdag kväll
Mikael repade och jag var på after work med jobbet. Åt en fantastiskt god sommarsallad på Båten:
Cyklade förbi Vänortsparken på vägen hem:
 
Torsdagkväll
På torsdag blev det snabbsoppa: koka upp passerade tomater med röda linser, buljong, fryst spenat och broccoli, persilja. Krydda och ät. Inget hackande och sölande, snabbt och enkelt. Märks att jag inte gillar att laga mat, va? :)
Jag har andra saker för mig än att stå i köket på sommaren. Det blev en snabb sväng ut till stugan för att såpskura andra varvet av golvet.
 
Fredag - midsommarafton
Det blev inga festligheter för oss på midsommarafton. Vi torkade av alla möbler, torkade ur alla lådor och skåp från insekter och fågelbajs, skakade kläder och tyger samt ställde tillbaka allt och bäddade sängarna.
Fräscht i inre delen av stugan i alla fall. :D
Det blev en lätt midsommarmiddag bestående av kikärtssallad och vitlöksbröd. Vi fikade och solade en massa mellan varven också. Hade tyvärr glömt rabarberpajen hemma som jag hade bakat på morgonen, men, men, nu finns den ju kvar istället. Fast vaniljsåsen är ute på lotten... :) I-landsproblem!
Sedan var vi så slut av städandet och värmen så att vi åkte hem och spenderade resten av kvällen framför tv:n med rabarberkrämen som jag hade kokat på morgonen.
 
Lördag - midsammardagen
Hade planerat att sova länge för att få sova ut och ladda batterierna till nästa veckas jobb, men Fanny tyckte att hon var ensam, hungrig och att jag skulle tömma kattlådorna. I vanliga fall Mikaels jobb, men han sov tungt efter en sen natt och om inte lådorna är tömda, ja, då kan katterna få för sig att uträtta sina behov på andra ställen...
 

2013-06-16
17:59:00

130616 Fixat i köket
Idag har vi fixat i köket på kolonistugan. Jag har diskat igenom ALLT porslin efter en fågels framfart i stugan. Mikael har snickrat klart skåpet. Det saknas lite lister i taket och på sidan av skåpet, men det får bli en annan dag:  
Jag har äntligen fått upp tyget framför diskbänken. Det plus dörren på skåpet gör väldigt mycket för att det ska se mer städat ut i stugan. Tur att att jag inte fotade kaoset bakom ryggen bara, hehe.
 
Dörren är lite böjd. Mikael hade en tanke att skruva upp en bräda på baksidan av den för att raka till den. Vi får se om det blir av.

Förutom köket så har jag även fortsatt rensa och gräva bort grässvål där syrenbersån ska stå. Funderar på att byta ut jorden helt och hållet där eftersom den är full av kirskål- och gräsrötter, samt är tung brunlera som kanske inte blir så lätt för syrenskotten att rota sig i?
 
Fick en stor planta oregano av en granne och löfte om att plocka rädisor och sallad hos en annan. Mums!
 
Vi avslutade dagen med att samla ihop alla filtar och kuddar som fågeln kan ha bajsat på i vinter och ska tvätta igenom allt ikväll.
 
Och så lite blombilder från igår. Aklejruta:
Vallmo som har frösått sig själv:
Potatislandet behöver rensas...
Humlen växer bara på ena sidan portalen:
Irisen har börjat blomma:
Akleja:
 
 

2013-06-13
20:29:00

130613 Balkongen
Balkongen ser i stort sett ut som förra året, bara nya växter, men jag lägger upp bilder ändå. :)
Till höger om Oskar på klösträdet står potatisplantorna:
 
"Soffhörnan":
Tråkiga krukor, men förhoppningsvis blir det något ätbart i höst:
Två sittplatser till:
I balkonglådan - krasse och brandgula penséer:
Ännu fler sittplatser. Fast den ena stolen är trasig:
Katterna gillar "vattenbadet" med stenarna i under bordet. Alex brukar tvätta tassarna där. :)
Nästan hela balkongen i en bild:
Potatisblom:
Foto från sovrumsfönstret:
Här ser man hur hög potatisblasten är. Dags att skörda snart? :)
Inte helt fel utsikt att vakna till:
 
 

2013-06-09
22:05:00

130609 Åkervinda som klätterväxt...
Idag grävde Mikael ner spaljén. Sedan planterade jag en slingerväxt som har dykt upp i rabatterna för att den ska klättra uppåt. Det visar sig vara åkervinda, ett ogräs... Orkar inte plocka bort den, för framför så har jag satt narcisserna som stod i en tillfällig rabatt förut.
Om det inte hade varit för syrenen till vänster i bild, så hade vi satt ner två såna här rostiga spaljéer, men jag ville inte flytta syrenen nu när den äntligen börjar rota sig...
Ros i förgrunden:
 
Spaljéer uppsatta på stugväggen. Ser lite tokigt ut, men vi är ju lite crazy också... :)
Och i krukorna nedanför spaljéerna har jag planterat...
Åkervinda!
Och så Mikaels konstnärliga bilder:
 
Jättevallmo med Aklejruta i bakgrunden:
Iris:
Crazy-growing Humle:
Akleja:
Jordgubbsblom:
Myrinfesterad Pion:
Lupiner med nyuppsatta spaljéer i bakgrunden:
Aklejruta:
Kollokatten Kasper:

2013-06-08
19:03:32

130608 Stenlagd uteplats klar
Mikael har kämpat på hela dagen med att få till den stenlagda uteplatsen under lönnen:
 
Färdig! Äntligen har jag mitt skugghörn där jag kan sitta och pusta ut när det är för varmt.
 
Jag ska rensa ogräs runt uteplatsen, plantera blommor runt rosen, plantera syrenskotten som jag fick av en granne och plantera en växt bakom spaljen som ska grävas ner i marken bakom stenläggningen:  
En blomma som har dykt upp:
Grannens vattenspridare ser nästan ut som en fontän! Det var så vackert att jag var tvungen att ta ett foto innan vi åkte hem.
Lupinerna blommar:

2013-06-04
22:22:00

130504 En snabb tur till lotten
Idag har varit en konstig dag. Har inte alls mått bra och mest sovit trots att jag har jättemycket plugg nu sista veckan innan jag börjar jobba. Hoppas att det är något tillfälligt så att jag har mer energi imorgon!
 
På kvällen så åkte vi dock på Coop och inhandlade lister till lotten. Några av dem redan vitmålade, TACK OCH LOV! :)
 
Mikael fotade lite innan vi åkte hem. Rosen blommar igen trots den hårda behandlingen med två flyttar på två år:
Stjärnhyacint (Camassia) har slagit ut:
Ogräs?
Trädgårdsnattviol som bara har dykt upp. Eller har jag sått frön som jag har glömt bort? Vore inte första gången... :)
Grannens vackra träd som jag njuter av när jag sitter på skuggsidan (östra) sidan av stugan. Det är praktiskt att låna vackra blickfång av grannarna när man har en liten tomt. :)
 

2013-06-04
10:13:00

130601 Snickrat tak och skåp, stenlagd uteplats på gång...
De sista dagarna av mammas besök hos oss i Umeå så var vi ganska slutkörda allihop. Trots detta och en otroligt kvav söndag med massa myggor hanns detta med på kolonilotten.
 
Mikael fick upp de sista bitarna takpanel. Det enda som återstår är att köpa och måla lister som ska täcka springorna:
Han snickrade klart förvaringsskåpet i köket. Det enda som är kvar där är att måla, sätta fast gångjärn och beslag:
Bästa mor hade sytt tyget till solstolen. Och hennes egen uppfinning var facket att lägga en kudde eller kanske tidning bakom huvudet. Kändes bra att den här solstolen äntligen är klar! Målade den redan förra året, eller var det kanske förrförra? :)
Mamma hade också fållat gardinen som klipptes av för att passa framför diskbänken. Vajern till andra sidan diskbänken har försvunnit någonstans, men den dyker nog upp vid "vårstädningen". :D
 
Det är ju jättestökigt i stugan nu på grund av alla ombyggnationer och jobb utomhus, men förhoppningsvis ska det bli ordning och reda till semestern. :) Kasper såg i alla fall nöjd ut med uppmärksamheten.
På söndagen började Mikael gräva ut för stenläggning i "skugghörnet" under lönnen. Mamma krattade ut jorden på gräsmattan eftersom vi ändå måste höja den rejält.
(
Starke man jobbade på bra!
Jag bidrog med mer än att bara fota. Täckte botten med plast mot ogräs:
Mikael hämtade sand till botten:
 
Jag oljade in utemöbler, städade, röjde, fixade mat och fika och annat som inte märks. Sitta stilla och vila gick inte för då hade man genast 20 mygg per kvadratdecimeter hud... :S Jag ska definitivt göra en sån här myggfälla:
 
 

2013-06-03
22:49:55

Färgat sängkläder orange
Före (tyget ligger längst till höger i bild):
 
 
Efter:  
Färgat sängkläder orange