Mias Oas

2010-08-31
20:25:39

Liten sammanfattning av sydvästra hörnet
Måndag kväll slutade jag i tid från jobbet och hann ut en sväng på lotten efteråt. Mikael jobbade med gångstigen och jag beskar tomatplantor och plockade röda vinbär.
Hoppas att beskäringen ska hjälpa tomaterna på traven, men frågan är om de inte fryser nu när det är så kallt på nätterna.
Hoppas att beskäringen ska hjälpa tomaterna på traven, men frågan är om de inte fryser ihjäl nu när det är så kallt på nätterna...

Kollade till chiliplantorna i växthuset.
Kollade till chiliplantorna i växthuset. Kanske ska testa att gräva upp dem och plantera i krukor för en höst inomhus i lägenheten?

Sydvästra hörnet där lönnen står.
I sydvästra hörnet har det hänt mycket i sommar:
- Planterat gräs där det tidigare var en grusruta
- Pallkragar bortplockade
- Har fyllt på med jord där de stod
- Ful-rönn borttagen
- Fin-pilen borttagen
- Fulkomposten bortplockad
- Squash och prydnadspumpa planterade där komposten var
- Syren planterad
- Potatisblast har kommit upp. Ska skörda den innan frosten
- Hallonbuskarna ska beskäras när de sista hallonen är skördade

2010-08-29
11:29:12

Oskars äventyr

Oskar fixar internet
Oskar är inte bara katt, han är IT-tekniker också. :)

Måste berätta om Oskars äventyr igår! Han har varit deprimerad för att Bostaden har täckt för balkongen med presenning. Det är jättemörkt i lägenheten, och även om vi sätter upp innätningen på helgerna så att katterna kan vara ute, så kan de ändå inte se ut. Det råder ett evigt mörker i lägenheten i sommar. Oskar satt i köksfönstret istället och tittade ut, så jag fick idén att stoppa in honom i buren och och ta med honom på uteplatsen. Väl nere så ville han förstås ut ur buren, men det gick ju inte så jag tog in honom när han började yla för högt. 

Väl inne så föreslog Mikael att vi skulle testa igen att ta på honom sele. Har inte prövat sedan han var kattunge, men det gick bra den här gången! Vi stoppade in honom i buren med sele och allt och tog ut honom på uteplatsen. Han ville genast ut ur buren så vi öppnade dörren och swoosh! så var han ute. Lillpojken hade sån fart att han slet sig ur selen (vi hade tydligen spänt den för dåligt) och ylande rusade han iväg mot sista trappuppgången. Mikael sprang efter och jag sprang runt på utsidan för att möta honom med buren. Jag har varit dålig så jag har inte världens bästa kondis. 

Fram och tillbaka, fram och tillbaka sprang han! Jag ställde upp dörren till vår trappuppgång och en granne på bottenplan erbjöd sig släppa in honom i sin lägenhet om han sprang ditåt. Hela tiden sprang han in mot uteplatserna längs vägen och ylade som jag aldrig hört honom förut. Flera grannar dök upp och hjälpte till så han inte sprang ut på vägen utan höll sig mot huset. 

Till slut när Oskar hade tröttat ut både sig själv och oss sprang han in genom den öppna dörren i vår trappuppgång. Jag släppte bur och sele på marken, skyndade att stänga dörren och rusade efter. Han rejsade upp för trapporna och satte sig en våning under vår och vid dörren och ville bli insläppt. Han lyssnade inte när jag sa att vi faktiskt bor en våning högre upp, utan fortsatte yla: "Släpp in mig, släpp in mig!!!". Till slut hade han lugnat sig så pass att jag fick bära upp honom. Där fick han en massa mat, gos och fick sova med oss inatt. :) 

Jag tror att Oskar får förbli en innekatt till dess att vi har möjlighet att ta med honom till kolonilotten och har nätat in rejält! :)

2010-08-26
21:59:27

En kvällstur till lotten
Just nu händer inte så mycket på lotten. Det har regnat och varit kallt på kvällarna efter jobbet, men ikväll var det uppehåll så vi tog en cykeltur efter middagen.

Plockade lite hallon.
Plockade lite hallon och åt på plats.

Mikael hämtade några lass sand till gången och jag flyttade en planta bakom stugan till cykelparkeringen. Rensade ogräs, klippte bort döda kvistar och hittade en trave bräder under ormbunkarna som jag la i brädhögen.

Träffade grannen som jag har fått mynta av och visade var hon kan hämta åkerbärplantor hos mig. Hon trodde att ännu en lottgranne kunde vara intresserad så hon skulle höra med  henne. Jag håller tummarna för att plantorna är borta nästa gång vi kommer dit. :)

Squashen börjar ta sig.
Squashen börjar ta sig.

Prydnadspumpan börjar ta sig.
Prydnadspumpan likaså

Syrenen lever än, två veckor efter plantering. :)
Syrenen lever än, två veckor efter plantering. :)


Spirean(?) tänkte jag göra mig av med. Har fler också om det är någon som vill ha?

2010-08-19
21:40:08

Öppen visning av "Hvilan"

Idag kl. 18-19 skulle det vara öppen visning av en sommarstuga/torp som ligger precis utanför lottområdet. När vi kom dit fanns inte en människa där, men jag gick runt och tittade ändå:


Jättesöt stuga/hus/lusthus eller vad man ska kalla den... Hade jag haft ekonomin och inte köpt en kolonilott alldeles nyss hade jag absolut lagt bud på den.

Fin trädgård också.
Fin trädgård också.




Och fantastiskt läge vid ån!





Efteråt gick vi förstås till vår kolonilott. Det var kallt och sent så det blev inte mycket gjort. Åt lite hallon, rensade ogräs, röjde undan lite stenar och testade att sätta upp portalen som vi ska ha över gångstigen när den är färdig. Portalen ska sedan kläs med humle. Det kommer nog att bli fint:

Testade att sätta portalen över gångstigen.

2010-08-15
21:24:50

Röjardag på lotten
Idag har jag röjt upp på lotten och planterat en ny rosenhallon, men har också tagit mig tid att slappa med en inredningstidning och smoothie. Är helt slut efter en hel dag i solen! :)

Den nystädade stugan och verandan. Antalet spindlar i stugan fick mig att äntligen ta itu med städningen. :)
Städat stugan och verandan.
Längst fram på bilden syns den gamla blomsterrondellen som ska bli gräsmatta. Blommorna är bortskänkta och flyttade.

Mikael har jobbat med gångstigen hela dagen. Grunden är snart färdig. I förmiddags åkte vi till Byggmax och köpte gångplattor (syns staplade i bakgrunden).Gångstigen. Grunden är snart färdig.

2010-08-14
22:16:54

Plantbytardag på lotten + 50-årskalas

Tycker att jag har bytt till mig riktigt bra saker:
- En trolldruva mot en syren och löfte om rosskott.
(Bilder på syrenen kommer snart. Dagens foton blev inte bra)
- Åkerbär mot två myntasorter:
Planterat mynta i krukor och grävt ner i jorden för att den ska bli lätt att flytta och inte sprida sig för mycket.
Planterat myntan i krukor och grävt ner i jorden för att den ska bli lätt att flytta och inte sprida sig för mycket.

Det har verkligen varit extremvarmt idag. Efter att ha varit på lotten några timmar och svettats bort allt smink åkte vi på 50-årskalas för en jobbkompis. Kände mig inte så fräsch, men jag har också varit sjuk i veckan så jag får väl skylla på det. :)

En massa go-mat, go-kladdkaka och trevligt sällskap senare åkte vi tillbaka till lotten för att plantera om smultron och rabarber.

Rensade inför rabarberplanteringen.
Nyplanterade smultron till vänster. Rensade bort ogräs inför rabarberplanteringen. Strax efteråt kom världens skyfall!!!


Mikael har förberett grunden till gångstigen. Imorgon ska vi åka och köpa stenplattor på Byggmax.

Luktärten har tagit sig bra. :)
Luktärten har tagit sig bra. :) Hann aldrig plantera den i jorden så den har fått stå i sin kruka hela sommaren, men den verkar ju trivas ändå.

2010-08-10
23:32:41

Tusen trädgårdar

Söndag 8 august var det "tusen trädgårdar", trädgårdsvisningar som pågick runt om i landet. Jag, sambon och en väninna besökte 6 trädgårdar i närheten av Umeå:

1. HÄGNAREGÅRDEN I HISSJÖ:


Lättklippt gräsmatta med kant av sten. Bra idé!


Ett litet vattenfall vill jag också ha, men är inte säker på om man ens får anlägga damm på lotten.


Mysigt värre!



2. BLÅ ELD I TAVELSJÖ 


Den här älvan skulle jag vilja ha!


Häftig soffa/schäslong. Tänk med en dyna på, en massa kuddar, ett glas saft och en god bok... :)


Läcker smidessäng.


En hammock vill jag också ha på lotten. Denna i smide var ovanlig och vacker.


Portaler med humle, klätterrosor och luktärter ska vi ställa upp på lotten. Denna med grind hade varit fin vid entrén...

3. JOANNAS NORDIC GARDEN


Vilka liljor!


Dekorativt att plantera smultron vid trädets fot. Det skyddar också trädet vid gräsklippning.


Vacker blomma med blad som ser ut som jordgubbsblad. Tror att jag har en sån här på lotten också. Någon som vet vad den heter?


En bro till vildmarken... Spännande!


En gargoyle lurar i gräset.


Det gör så mycket att få in alla element i en trädgård! Trä, sten och jord är ju ganska lätt och med ett vattenblänk lockar man fler djurarter.

4. TUFFA TÅG I VÄNNÄS
Tyvärr var det inträde på 50:- så vi gick aldrig in där.
Tyvärr var det inträde på 50:- så vi gick aldrig in där.

5. HOVSLAGARGATAN 6, VÄNNÄS

Portaler och kurviga linjer. Me like!


Dammar och undanskymda sittplatser är inte heller helt fel...


Perfekt katt-bro! :) Kan bara se framför mig hur de skulle stå där och spana ner i vattnet... :D


Olika nivåer i trädgården skapar liv.


Och vart leder den här dörren då? Endast fantasin sätter gränserna...


En granne på lott-området har en likadan blå blomma som den längst fram. Riktigt häftig! Ägarna av den här trädgården sa vad den hette. Har tyvärr glömt namnet...




Ännu en lättklippt gräsmattekant.

6. HOVSLAGARGATAN 32, VÄNNÄS

Flera portaler på rad. Mycket fint!


Vacker klematis. Skulle ha frågat efter namnet!


Layouten.


Ett litet krypin


Vattenblänk. Om jag nu inte får bygga damm på lotten ska jag ordna något liknande detta.




Snygg damm


Slingrande gång. Kanske vi använder liknande plattor på lotten. De ska tydligen finnas på Byggmax.


Fin cirkel av stenplattor

Efter vandringen behövde vi fylla på energinivån, så vi stannade till på Slöjdarnas hus och fikade. (på bilden min kompis Anna och min sambo Mikael) När vi kom hem var jag så slut att jag gick och skulle vila en halvtimme. Vaknade två timmar senare... :)

2010-08-07
21:16:38

El eller solpanel?
Nu är semestern slut så besöken på lotten har varit få i veckan. Idag, lördag, hade vi vänner över på grillat och fika. Tanken var väl att vi skulle rycka några ogräs, men värmen gjorde det omöjligt. Jag fick skölja huvudet under vattenkranen flera gånger för att inte få värmeslag. :) Inga bilder från grillbesöket, däremot vid 20-tiden efter de hade åkt och jag slappade lite i kvällssolen med Facebook:
Vilade efter dagens
Vilade efter dagens "hårda arbete" på lotten. :)

Ordföranden i koloniträdgårdsföreningen var förbi med anledning av ett mejl från mig med frågor om elindragning och utbyggnadsansökan för stugan. Han berättade att de i sin stuga har satt solceller på taket. Vi blev lite nyfikna på den möjligheten så nu ska vi kolla upp kostnader för det.

Om vi ska bygga ut befintliga stugan måste vi förmodligen plocka ner hela och därför har vi börjat fundera på att bygga en helt ny stuga och sälja den gamla.

Just nu känns det svårt att göra något alls på lotten innan vi vet hur vi ska göra.

Fortsättning följer...