Mias Oas

2011-08-28
20:06:28

110828 Inredningen börjar ta form
Blev lite ivrig och hängde upp vitrinskåpet innan det hade torkat klart sina 16 timmar. Dörrarna och hyllorna till vitrinskåpet står på det grå sängskåpet i hörnet och ska sättas fast imorgon.
Kolonistuga med vit romantisk inredning

Fått upp en taklampa också.
Vit inredning i kolonistuga

Det röda hörnskåpet (som ska målas vitt nästa år, alternativt bytas ut mot öppna hyllor) har också kommit upp idag.
Vit inredning i kolonistuga

Kapat en sänggavel för att skapa en soffa. Sängarna ska målas vita och förses med stora kuddar (typ soffkuddar) och sänglådor för förvaring under.
Kapat sänggavel för att skapa en soffa

Sett uppifrån, "köksdelen":
inredning kolonistuga ritning

Sett uppifrån, "sovrumsdelen":
Inredning kolonistuga möblering

2011-08-28
19:56:24

110828 Pelle-Måns (KASPER) har hittat hem!
Ringde polisen idag. En surmulen tant svarade och ville först inte kolla om någon efterlyst en kisse med detta signalement, men gav med sig. Jajemän! En katt med Pelle-Måns utseende hade stuckit bara en bit ifrån koloniområdet. Jag ringde, ägaren kom genast för att hämta sin 12-årige katt KASPER! Lyckligt slut på historian. :) Men jag måste erkänna att jag kommer att sakna honom...
Kasper tillbaka till sin ägare
Kasper återbördad till sin ägare

2011-08-27
23:06:20

110827 Gräsklippning och Pelle-Måns
Idag har vi flängt runt ganska mycket. Mariedal: kattmat på Djurmagasinet, Boom och Ohlsons tyger. Gimonäs: Returmarknaden, lunch på McDonalds och sedan Ica Maxi och Hemtex. Ersboda: snickerifärg på Coop och sedan ut på lotten för att klippa gräs. Har ju äntligen fått el i stugan och behöver inte längre låna av grannen! :)

FÖRE GRÄSKLIPPNINGEN:
Före gräsklippningen
EFTER GRÄSKLIPPNING:
Efter gräsklippningen
Målade vitrinskåpet ett varv till, flyttade två hallonskott innan gräsklipparen mejde ner dem och smågrejade lite i övrigt. Lagom till middagen dök dessutom Pelle-Måns upp för en gosstund. Han var inte lika hungrig idag. Jag gissar att han har några år på nacken också.

Fick dåligt samvete när vi skulle åka hem. Mikael ville inte att jag skulle lämna honom i stugan med ett fönster öppet, så jag bäddade med en filt i en av solstolarna.

2011-08-26
22:35:18

110826 Hemlös katt på koloniområdet
Idag fick vi el indragen i stugan, så jag fixade med lampor och möblering när jag hörde ett "mjau-mjau-mjau" utanför dörren. Där står samme herre som jag träffade i söndags på vägen och lovade att han skulle få komma in i stugan och kanske få lite käk nästa gång vi var där. Jag vet, man får inte mata katter, men hur som helst... Bara det att han tydligen forstod vad jag sa... Kisse-Måns-Pelle kom in i stugan och jag hade tagit med lite kattmat hemifrån. Han slukade maten och sen ville han ha gos. Han följde med mig till säng-soffan och hoppade upp för att mysa på en gång. Klok och fin kille. Jag har skickat bilden på honom till Djurskyddet och kollat Locus bortsprungetannnonser, men ingen matchning. :(

Pelle-Måns var übergosig.
Svart vit katt böjt öra Umeå

Lääänge... Jag fick inte gå ifrån honom en sekund! Mikael fick fixa fika. (Fick en bullängd av en granne)
Svart vit hankatt kastrerad vikt öra

När Kisse-Måns hade somnat smet jag ut och hjälpte Mikael gräva kabeldike för elkabeln. Tuungt att gräva i grusjord!!!


Ingen som känner igen "Kisse-Måns"??? Han finns alltså i Ersmark norr om Umeå. En örat är vikt.
Svart vit katt upphittad Umeå. Vikt öra.

2011-08-21
21:03:20

110821 Loppisfynd
Denne stilige kastrerade svart-brun-grå-vite katthane uppehåller sig på koloniområdet. Ett öra är vikt. Vet inte om han bor i någon stuga där eller har sprungit hemifrån. Hittade ingen liknande på Djurskyddets hemsida eller Locus.
Svart vit katt upphittad Umeå. Vikt öra.

Hittade dessa två sängar för 300:- på en loppis i en sommarstuga utanför koloniområdet.

Möblering är inte klar än, men de ska målas vita och förses med sängkappor, fina överkast och en massa kuddar.
Sängar till kolonistugan

Vit oljefärg (till ett gäng utemöbler som ska målas om i höst), hink, balja, myrr och ett rivjärn för 130:-. Köpte även en klotgrill för 50:-.
loppisfynd till kolonilotten

Igår rensade vi en liten bit av jordgubbslandet. Bättre lite än ingenting. :)
rensat jordgubbsland

Mikael har grävt en ränna för elkabeln. Elektrikern kommer till veckan och då ska allt vara klart.
Ränna för elkabel

Har kvistlackat och börjat grundmåla vitrinskåpet som ska upp ovanför bordet och husera porslin och glas. Grundfärgen tog slut så jag måste köpa mer imorgon.
Kvistlackat vitrinskåp Grundmålat vitrinskåp

Krollilja? Vacker hur som helst!
Krollilja?

2011-08-19
13:33:13

110811 Smaken är som baken delad...
...och i mitt fall så har jag faktiskt ganska delad smak: jag tycker att mustiga, starka färger i orientaliska mönster tillsammans med svart är jättemysigt, men dras samtidigt till milda pasteller med romantiska motiv tillsammans med vita möbler. Denna smakkontrast har jag löst med att inreda lägenheten (mestadels) i starka färger och kolonistugan enbart i romantisk stil. Jag får det bästa av två världar helt enkelt. Fyndade på Myrorna förra veckan:

2 paisleymönstrade örngott till kontoret/gästrummet. 10:-/st:Paisleymönstrade örngott i orange

Den röd/guld/orangea kudden i mitten pryder sin plats i samlingen på balkongen. 25:- från Myrorna.
Orientalisk kudde från Myrorna i rött, guld och orange.

Duk i höstfärger, 25:-. Vasen hittade jag i soporna och eftersom jag har en "knuff- och kraschkatt" här hemma så är det stor åtgång på vaser. Särskilt stora, fina, dyra vaser som jag har fått i present. Detta sopfynd har klarat sig rätt länge nu. :) Rudbeckian i vasen är från kolonilotten. En anskrämlig växt ute, men fin som snittblomma. Tycker det är lite van Gogh över vasen och blommorna. :)
Duk i höstfärger från Myrorna

Tre kuddar med rosenmönster blir söta i kökssoffan i stugan. 10:-/st.3 söta rosenkuddar

2011-08-18
22:01:19

110818 Rosenbuske planterad
En granne har länge velat bli av med en rosenbuske, som jag förstås gärna ville ha. Visste bara inte var jag skulle plantera den...

Sist vi träffades ställde hon ett ultimatum, två veckor fick jag på mig att hämta den innan de skulle slänga den. :) Ikväll flyttade alltså "lillbusken" till vår lott. Den hamnade mellan portalen och stugan och blir nog riktigt fin tror jag:
Rosenbuske planterad

Close-up:
Rosbuske planterad

Sett från vägen:


Fick även ett kylskåp som vi fraktade ut till stugan idag. Jag skurade ur det i skenet av stearinljus eftersom vi ännu inte har dragit in el, men nästa vecka kommer en elektriker och fixar det! Ska bli skönt att slippa frakta mat fram och tillbaka, att kunna koka tevatten och att få elektrisk belysning... :)

2011-08-18
19:00:00

PROJEKT: Brickor
Tre trista brickor som ska målas och dekoreras. Dekorationsverkstan som ställde ut på Noliamässan hade jättefina decoupagepapper, men jag köpte inget. Ångrar det nu, men jag kanske beställer istället.

Eller så tapetserar jag med en rosentapet eller använder urklipp som jag har sparat under många år, just med tanken att decoupera någonting. Fortsättning följer... :)

2011-08-16
18:40:00

110816 Sovplats till stugan?
Nu är stugan nästan klar. Saknas i princip bara elindragning och sovplats. Jag har pratat med elektrikern idag och med varm hand lämnat till Mikael att besluta om vi ska ta ett fast eller flytande avtal i offerten. Nu hoppas jag bara att han bestämmer snabbt och ringer elektrikern asap så får vi KANSKE elen indragen nästa vecka...

Vi behöver ju också fler sängplatser. I sängskåpet ryms bara en person, så jag tittar på alternativ:

Ikeas Ektorp med Byvik klädsel bäddsoffa eller Romantisk dagbädd?

1. Ikea Ektorp bäddsoffa med Byvik klädsel.
Vi har den soffan som vanlig soffa med samma klädsel hemma. Attans att inte den är en bäddsoffa!!! För då hade jag tagit ut den till stugan och skaffat en ny soffa till lägenheten...

2. Romantisk dagbädd från Ilva. Fast i dagbädden ryms ju bara en person ändå...

2011-08-15
19:36:00

110815 Möblering kolonistuga
Något jag har saknat på webben (i inredningstidningar och böcker med för den delen) är möbleringstips för kolonistugor. Därför gör jag nu ett sådant blogginlägg själv. :)

Möbleringen i vår stuga är ju långt ifrån klar, men kanske ändå till hjälp för någon annan kolonist med inredningsbryderier?

GAMLA STUGDELEN:


Vi har bytt plats på kökssoffa och diskbänk för att kylskåpet (som ska hämtas imorgon) ska rymmas till vänster om diskbänken:
Inredning kolonistuga

Möblering kolonistuga

Möblering kolonistuga

Möblering kolonistuga

Sängskåp utfällt

2011-08-14
20:57:24

110814 Noliamässan - Lulu Carter, Garden Girl & änglar...
Det blev nästan 6 timmar på mässan.

Lulu Carters romantiska rum var otroligt inspirerande. Grämer mig fortfarande att jag missade chansen till inredningstips till stugan när hon var i Umeå. Det är ju precis den här stilen jag önskar mig där:
Lulu Carters romantiska rum på Nolia

Lulu Carters romantiska rum på Nolia

Bild 1: Detalj från Lulu Carters romantiska rum.
Bild 2: I ett stånd kunde man köpa 5 inredningsidningar för 50:-, men på ett annat ställe skänktes gamla nummer av Hus & Hem bort. Gissa vad jag valde? Gratis är gott! :)
Lulu Carters romantiska rum på Nolia Gratis inredningstidningar bortskänktes

Bild 1:"
Don't blink. Don't even blink". Doctor Who referensen till trots så vill jag verkligen ha jätteängeln för runt 5000 kr... 
Bild 2: Den här fundersamme elfen skulle gärna få bo i min trädgård.
 Don't blink. Don't even blink. Garden elf

Dagens inköp:
Fynd från Noliamässan 2011
* 4 teer från Tehörnan: 125:-. Har redan hunnit testa Symfoniteet (mango, papaya, ananas och äpple)  och Läggdags: underbart rött te med godissmak (kvitten, smultron?).. Symfonin bryggde jag lite för mycket av och gjorde iste av det som blev över. Jättegott!  Kungsblandning (äpple, aprikos och mango) och Äventyrste får bli en annan gång.
* Fotkräm, ca 50:-
* Choklad, 45:-
* Massageolja, scrubkräm och ansiktsmask, 150:-
* Mat till mig och Mikael: Två tortillas, en läsk, en macka, en kaka, en te. Pris? Måste nog logga in på banken för att kolla...
* Glödhoppa, 4 bröd för 100:-. Mums!
* Trädgårdsbyxor med rosor på från Garden Girl, 499:-. Invigde dem ikväll på lotten. Hmm, nu måste jag ju skaffa matchande trädgårdshandskar... ;)
Trädgårdsbyxor i romantisk stil med rosor.

Under dagen testade jag även på
* Ansiktsbehandling för 399:-
* Någon slags massage med elstötar (lite obehagligt fast mycket effektiv mot min musarm!)
* Japansk (?) massagekudde (mycket trevligare, men jag fick inte köpa en för Mikael) 
* Tacolunch för två (tror det blev 140:-)
* Fika för två: Smörgås 35:-, hallonkaka 25:-, te 10:-. 

2011-08-13
19:51:56

110813 Hängränna och tröskel på plats
Igår blev vi av med gasoltuben. En gammal bekant från Övik jobbade på Noliamässan här i Umeå, så då passade det ju alldeles utmärkt att hämta den efteråt.

Idag satte Mikael upp hängränna på södersidan: Hängränna uppe

Öppningen blev i mitten så vattentunnan placerades därunder. Den ovanliga lösningen beror på att stugan är sned... :)


Tröskeln mellan gamla och nya stugan kom också på plats, men fastskruvning får vänta tills vi har köpt ny borr. Risken finns att tröskeln spricker med för grov borr. Halva dörrlisten upptill kom också upp. Jag fortsatte rengöra möbler som har stått ute hela sommaren och sedan blivit dammiga i stugan.

Jordgubbslandets ogräs fick sig en omgång. Mycket roligare att rensa med Sommar i P1. Med Babben Larsson som berättare flög tiden iväg. :) 

Eftersom Mikaels cykel är paj passade vi på att frakta ut möbler, men möbleringen är inte klar än.

Imorgon kanske det blir en tur till Noliamässan, men nu blir det slappande framför tv:n med varma mackor. Lördagsmys! :)

2011-08-11
21:36:39

BORTSKÄNKES i Umeå. Augusti 2011
Delar av ett gammalt husvagnskök:
Gammalt husvagnskök bortskänkes

Gasoltub:
Gasoltub bortskänkes Umeå

Växt. Spirea? Brunrosa blommor.
Växt bortskänkes Umeå

Med vita blommor:
Planta bortskänkes Umeå

Nedsågad rönn som har börjat komma igen. Vet inte om det går att gräva upp den för den har väl rötter till Kina, men om någon vill komma och testa, så varsågod!
Rönn bortskänkes Umeå

2011-08-10
17:49:41

110810 Chili och paprika
Bild 1: Det är tillfredställande att se växter och frukter komma upp från frön. Sådde Cayenne Long Slim-chili i våras.
Bild 2: Blomman för dagen håller på att klättra in hos grannen ovanför, men den breder inte ut sig så mycket. Nästa år ska jag så klätterväxter i hela balkonglådan så att vi får lite mer insynsskydd.

sått chili Blomman för dagen

Paprika och chili:
Paprika odlad på balkong Chili odlad på balkong

Tomaterna är ännu gröna, men snart så...
Tomater

Rosen från Willys har börjat blomma igen. Tänkte plantera ut den på lotten till hösten. Mormor brukade göra så där hon bodde förut och de tog sig och blev faktiskt ganska stora. :)
Rosa ros Rosa rosenknopp

Och vintersquashen fortsätter växa. Dock inte så stora squashar ännu...Vintersquash

2011-08-09
23:49:40

110709 Ut en kortis
Var ut till stugan en kort sväng ikväll. Har varit krasslig idag så jag hade ingen vidare ork, men några bilder blev det i alla fall.

Tror att vi ska behålla sängskåpet. Det tar liten plats och kan vara bra med en extrabädd om man har gäster. Jag provlåg den ikväll och den är inte så jätteobekväm som jag mindes den.
Sängskåp Sängskåp

Orkade kvistlacka och grunda dörrlist och tröskel. Skönt att kunna stå inomhus och göra det nu när det börjar bli kyligare.
Kvistlackat dörrkarm

Mikael orkade både kärra grus och lägga under stugan och börja bygga en ny tillfällig trapp, efter att den andra gick sönder. Har planerat att bygga en altan nästa sommar.
Bro

And now for something completely different... Brukar inte blogga om kläder eftersom jag inte är särskilt intresserad av mode, men de här träskorna var himla söta:
Blommiga träskor Blommiga träskor

Svarta skor Svarta skor 

2011-08-07
22:48:21

110807 Det börjar bli ordning på torpet!
Diskbänken som har stått utomhus i jorden hela sommaren fick sig en rejäl skurning innan den äntligen fick flytta in i stugan. Målade det sista varvet på vindskivorna i förmiddags och de kom också upp idag.
shabby chic diskbänk kolonistuga

Dörrlisterna och de sista golvlisterna kom på plats idag så att vi kunde börja ta in möbler. Möbleringen är inte klar än.

Kolonistuga Ersmark

Jag hade hoppats hinna på Noliamässan där Lulu Carter från Äntligen Hemma fanns tillhands för inredningshjälp. Jag gillar mycket av det hon gör och den här stugan ska inredas i romantisk stil.

Skulle behöva tips/inspiration på sänglösning. Två 80 cm sängar i vinkel, som kan användas som soffa på dagtid? Bäddsoffa? Stor säng som tar upp hela rummet? Eller vad?
Sänglösning i kolonistuga

Det grå sängskåpet som följde med stugan rymmer bara en 80 cm mjuk resårsäng. Jag provlåg den typ en halv minut förra året och kunde genast konstatera att min rygg skulle paja. I hörnet står solstolar och ett utebord i väntan på renovering. Kistan funderar jag på att måla vit och förse med hjul.
Sängskåp kolonistuga

Även kökssoffan följde med stugan. Den ska målas vit och det mögliga tyget ska bytas. Det går tyvärr inte att sova i den såvida man inte är 120 cm lång... :)
Från furu till lantligt vit soffa

Stugan känns så otroligt mycket större vitmålad!
shabby chic stuga

Så stor att diskbänken som inte skulle rymmas under fönstret fick plats!!! Förklara det någon!
Shabby chic diskbänk

2011-08-06
15:19:24

110806 Loppisrunda

Hade tydligen lite abstinens efter lång avhållsamhet från loppisar. Röda korset på stan sålde dessutom allt i butiken för 5 eller 10 kr, så då var jag ju "tvungen" att passa på. :D

Loppisfynd
Röda korset, stan:
6 st bordstabletter med små rosor på
4 rosa handdukar (till lotten)
Vitt påslakanset med grå och blå mönster. Ska färga om tyget i någon färg som matchar det färgglada kontoret. Orange, lila eller cerise. Allting för 50:-

Röda korset, Marieberg:
Sött nattlinne med rosor: 30:-

Myrorna:
2 lyktor, 50:-
Scarf, 50:-
Vetekudde, rött hjärta, 10:-
7 st vita bordstabletter med rosa kant: 35:-
Svart skohylla, 175:-. Den är bredare än den gamla och rymmer ett extra par skor.
Skohylla svart smide

2011-08-05
22:09:25

110805 Ett lass grus till vårt lilla "hus"
Lite grus till vårt hus kom idag. 2500:- för en jättehög, men det var det minsta man kunde köpa. Kanske kan sälja till grannarna? Lite markduk runt stugan...
Lite grus till vårt hus... Markduk till grus

... och 10 gruslass senare är åtminstone en sida täckt med grus... Tycker det börjar bli ganska fint.
Trevligare än att se lerjorden under stugan i alla fall. :)
Grus runt stugan

Bild 1: Flyttade på några aklejor som stod ivägen vid stugknuten (där det är uppgrävt)...
Bild 2: ...och fick därmed testa min idé med en rabatt för att avsluta jordgubbslandet (längst fram bilden)
Flyttat aklejor Aklejrabatt

Och som bonus: lite inspiration från Indiska där jag slank in efter jobbet. Om jag inte nyss hade pungat ut 2500:- för grus, så kanske det hade blivit något litet på rea i alla fall. Nu nöjde jag mig med att titta.

Snirkliga soffan och bordet vore en dröm att ha ute på lotten. Kanske under det planerade äppelträdet? :) Och vattenbehållaren i metall är ju betydligt vackrare än plastdunken från Jysk... :)
Snirklig soffa och bord från Indiska Vattenbehållare med tapp från Indiska

Ääälskar muggar och skulle ha hur många som helst om jag fick för sambon. Men det råder köpstopp på muggar här hemma...
Kopp med fyrkantigt fat från Indiska Kopp från Indiska med fjäril

Har ett slitet fat ute på kolonilotten som just nu agerar verktygsfat. Tänkte måla det i den här stilen:
Runt fat som inspiration Indiska


2011-08-04
19:59:00

PROJEKT: One man's trash - another woman's treasure
Ja, jag erkänner. Jag är en garbage lady! Jag tar hand om andras skräp.

Jag tar hand om prylar som jag kan ha nytta av. Efter en tvätt och målning eller fixar är sakerna som nya. Det har hänt att folk har ställt halva bohag bredvid soptunnorna när de flyttar och jag tycker bara att det är sådant slöseri att slänga sådant som är helt.

Här är några exempel:

Sött fat med blommor Vit dammsugare
Bild 1:
Sött fat med blommor. Perfekt till romantiska stugan.
Bild 2: Dammsugaren var grön/grå. Jag testkörde den och ja, den funkade! Skurade upp den ordentligt och sprejmålade vit. Perfekt till stugan när vi har dragit in el. Skulle annars ha köpt en ny dammsugare dit. Till och med oanvända dammsugarpåsar hängde med!

Soprumsfynd: soffbord Expressen Leva & Bo 2007 romantisk inredning
Bild 1: Soffbordet togs direkt ut till stugan. På den här bilden var inte golvet inlagt, men jag ska ta en bättre bild. :)
Bild 2: Fotat ett inredningsreportage från Leva & Bo i juni 2007. Kanske går att göra något liknande med mitt sopfynd? Hitta en dekor att fästa under bordkanten. En extra skiva under bordet borde inte vara så svårt att såga till. Har gjort det en gång förut. :)

Andra sopfynd:
En verktygslåda - med verktyg i!
En oöppnad flaska växtnäring
En kasse full med städgrejor och rengöringsmedel (bland annat två oöppnade flaskor såpa)
Ett fult slitet bord som jag målade svart och satte plast med mosaikmönster på.

2011-08-01
21:26:02

110801 Väggmålning påbörjad
Idag har Mikael kvistlackat och målat första varvet vitt medan jag var på jobbet. Efter jobbet hjälpte jag till med andra varvet. Stugan blir betydligt fräschare och upplevs också större. :)
 Vita väggar i stugan

Väggen till höger är dock bara målad en gång eftersom färgen tog slut. Hoppas hinna med två varv efter jobbet imorgon. Får flexa ut lite tidigare. 4 timmars torktid...
Vita väggar i stugan

Hoppas att vi även hinner isolera taket innan vintern. Men hur tusan gör man? Isolering finns kvar, men hur fäster man det i taket? Vilket material ska man använda, gips, träplankor...???
Vita väggar i stugan