Mias Oas

2011-06-27
22:37:17

110627 Flyttat svalbo och vitsippor
Svalorna hade byggt bo ovanför dörrkarmen inne i stugan. Även om det skar i hjärtat så var vi tvungna att flytta det. :(
Svalbo med ägg. Inne i stugan. Svalbo med ägg

Jag tog på mig långa handskar (för att boet inte skulle lukta människa) och flyttade boet till ett fågelhus under en lönn i ett hörn av tomten. Svalorna flög in och ut ur stugan sökandes efter boet och grät över sina förlorade ungar. Jag försökte visa dem boets nya lokation men de var bara förtvivlade. Har fruktansvärt dåligt samvete över att jag förmodligen har dödat fågelungarna i äggen. :(


Igår köpte vi cementhålblock på Coop till grunden för utbyggnaden. Det går extreeemt långsamt framåt, men jag får ha tålamod och fortsätta med mina småprojekt medan Mikael jobbar på med detta stora projekt.
Mikael har fortsatt jobba med stuggrunden. Cementhålblock som grund till utbyggnation av stugan

Plockade bort presenningen så att stugvirket får luftas lite.
Har avtäckt trähögen

Ett av mina småprojekt: Hade planterat liljor i två zinkkrukor tidigare i sommar. Behövde fylla ut krukorna med något så jag tog jordgubbsplantor som hade spritt sig utanför jordgubbslandet och ändå skulle rensas bort. Nu behöver jag bara en bil för att frakta hem krukorna till balkongen. Lite svårt att ta dem på cykeln. :)zinkkruka med liljor och jordgubbar till balkongen

Flyttade några stora otroligt vackra vitsippor som växte precis mitt i vägen mellan stugvirket och stuggrunden. Ville inte att de skulle trampas ner så jag flyttade dem till cykelparkeringen:
Vitsippor vid cykelparkeringen

Igår vitsprejade jag ett gammalt fult vattenbad i plast och en minidammsugare som jag hade hittat i soprummet slängt tillsammans med ett halvt bohag... (Tog även hand om en tekokare som jag rengjorde och ska kolla om den funkar när den har torkat, samt ett litet soffbord)

2011-06-26
00:28:42

110626 Fanny och Tristan-bollen

Fanny leker med en hårboll som min kompis Anna har gjort av sin Maine Coon-pojke Tristans päls.

2011-06-25
17:04:32

110625 Fågelbo i stugan på "Mias junkyard"
Igår kväll cyklade vi ut på lotten för att plocka blommor till lägenheten. Blommor fanns inte så många av just nu, men däremot hittade vi ett fågelbo i stugan! Fönster och dörr har varit urplockade sedan Mikael började räta upp stugan i maj, så de har haft gott om tid att bygga boet...
Fågelbo i stugan!

Har inte kollat om det finns ägg i. Är rädd att svalorna inte kommer att ta hand om äggen om människor har tagit i dem. Vad tusan gör man??? Så snart stugan är upprätad och utbyggd så kommer vi ju att sätta in fönster och dörr igen...

Här ser man en svala i hängrännan och en på portalen som höll uppkik över boet. De flög in och ut i stugan också, men eftersom Mikael var där inne för att fixa grunden så stannade de inte så länge.
Svala på vakt Svala på vakt

Hittade (bland annat) detta bord och en minidammsugare i soprummet innan vi åkte ut på lotten. Himla slöseri tänkte jag och tvingade Mikael att ta med bordet till lotten. Blir jättebra till en eventuell bäddsoffa i utbyggnaden. Då kan man sitta därinne och mysa med vänner när det regnar. :)
Soprumsfynd: soffbord

Varför rubriken "Mias Junkyard?"
Under presenningar: Material till utbyggnad av stugan samt högar med möbler som ska in i stugan när den är klar:
Mias Junkyard Mias Junkyard
Saker som inte ryms i redskapsboden (pga att stugfönster och dörr står däri) samt pallkragar fulla med växter som inte kan planteras förrän stugan är klar så att jag kan planera rabatter:
Mias Junkyard Mias Junkyard
Ormbunkarna har jag ingen aning om var jag ska plantera. De stod bakom stugan förut, men där vill jag inte ha dem när stugan är klar. Jordgubbarna i pallkragarna ska planteras där virket till stugutbyggnaden står just nu.
Mias Junkyard Mias Junkyard

Rensade runt syrenen, stagade upp hallonen för att kunna rensa runt dem. (Igen! Ogräset växer fort!) Runt syrenen vill jag plantera smultron och avsluta med en stenkant.
Syren

Efter några timmars kombination av regn, brännande solsken och broms, så gav vi upp och åkte hem. Jag gjorde jordgubbsmilkshake och intog på den bromsfria balkongen till skön sommarmusik, ett korsord och sol.
 Jordgubbsmilkshake på balkongen Störtregnet hade även blött ner halva balkongen. Jag hängde upp en matta på tork på klösträdet. Sekunden efter kom "Sheik Oskar" och la sig nöjt under mattan. Det blev ett perfekt tält tyckte han, och ignorerade att mattan droppade och att även klösträdet hade blivit blött. :)

Sheik Oskar

Sedan blev han less på balkongen och la sig i en mysig katthög med Alex och Fanny i kontoret. <3
Katthög

Regnet kom och gick under kvällen:
Störtregn över Ersboda

och kvällen avslutades med en fantastiskt vacker solnedgång i diset:
Solnedgång efter störtregn

2011-06-24
18:29:16

110625 Midsommar på balkongen
Penséer är alltid tacksamma. De brukar stå sig ända till hösten för mig.
Penséer
På grund av min mages kondition i veckan och vädret så kändes det skönt att fira midsommar hemma i lugn och ro. Vi lagade till en jättegod potatis- och tomatpaj och till eftermiddagsfika en marängtårta med jordgubbar. Allt smakar så himla gott när man inte har kunnat äta på några dagar! Recept kommer sedan. :)
Jordgubbstårta

Efter några timmars slappande med en bok och kissegos så inspekterade jag växtligheten på balkongen. Vintersquashen har skjutit iväg rejält. (Sommarsquashen som jag planterade i kompostjord på kolonilotten har inte tagit sig lika bra.)
Vintersquash

Tomatplantor på väg ut ur växthuset:
Tomatplantor på väg ut ur växthuset

När vi rensade ut området där stugan ska byggas ut så chansade jag och planterade dessa lammullsörade växter i krukor som jag tog hem till balkongen. Nu har söta små blå blommor slagit ut. :)
Blå blomma från lotten

Närbild. Nån som vet vad den heter?
Blå blomma från lotten

Oskar är min arabprins som gör sig väldigt bra mot starka färger. <3
Arabprinsen Oskar

2011-06-19
18:59:37

110619 Stuggrund och rensning
Ikväll möttes kissarna av en ledbruten matte och husse... Vi har förstås varit ute på lotten och jobbat hela dagen. :) Jag har rensat cykelrabatten och Mikael har lagt grund till plintarna under stugan.

Cykelrabatt rensad och stuggrund påbörjad

Cykelrabatten. Kommer nog att flytta om lite av växterna som jag fick hjälp av Rebecca att plantera här förra året. Det saknas lite grönt längst ut eftersom en växt dog:
Rensat cykelrabatten

Mikaels dagsverke. Markduk, grus, markisolering. markplatta och plint. Stugan kommer nog att må lite bättre när den inte behöver vila direkt mot marken. :)
Stuggrund

I rabatten vid gångstigen fanns denna förgätmigejliknande blomma, men stjälken var mycket grövre och lite rödaktig. (Stjälken på nästa bild.)
Förgätmigej?
 
Stjälken är mycket grövre än de förgätmigej som växer på andra ställen i trädgården:
Förgätmigejstjälk?

En annan växt. Någon som vet vad den heter?


Jag passade också på att gräva ner stenarna ytterst på stigen och fylla upp gräsmattan framför med jord för att ingen ska snubbla på plattorna och göra illa sig:


Humlen vid portalen verkar ha överlevt trots allt! :D
Humle

Till vänster: Gräslök som står i en för liten kruka ska planteras om i en större och tas hem till balkongen.
Mitten: "Lus-myntan" ska få sina löss uppätna av nyckelpigor hade jag tänkt. Placerade en nyckelpiga i krukan, men jag vet inte vad den tyckte om såpaspriten som jag har sprejat på myntan varje dag. :)
Till höger: två zinkkrukor med liljor som ska planteras med något mer på framsidan innan de tas hem till balkongen.
Gräslök i kruka Lusmynta Krukor med liljor

Avocadoplantan ser ju inte så där överdrivet pigg ut, men får stå kvar tills den kolar totalt:
Avocadoplanta

Något jag ser fram emot i sommar är att flytta jordgubbslandet till platsen vid nyponhäcken där stugdelarna ligger nu:
Jordgubbsland Stugdelar under presenning

Squashen verkar inte trivas så bra. Den jag har på kruka på balkongen är större...
Ledsen squash

Sallat och rädisor.
Sallat Rädisor

Nu ska jag SVT-play:a förra veckans avsnitt av Lark Rise innan kvällens avsnitt börjar. :)

2011-06-17
21:28:30

110617 Beskurit klätterväxt
Har jobbat stenhårt med Skolavslutningsfestivalen i veckan så jag har inte hunnit ut till lotten i veckan. Var helt slut efter att ha jobbat två kvällar i rad så jag la mig och sov en stund efter jobbet idag. Efter middagen så hade jag energi nog för en sväng på lotten.

Lupinerna som jag planterade förra sommaren har överlevt:
Lupiner

Vad heter denna blå skönhet tro?


Nyponros på knoppning:
Rosenknopp

Smörboll (?) på knoppning:
Knopp

Ormbunkarna har överlevt den brutala behandlingen av nedklippning och flytt till bakom redskapsboden huller om buller där de ligger tillsammans med en massa andra växter och buskar.
Ormbunkar

Det verkar bli några jordgubbar i år:
Jordgubbsblomma

Det blir nog hallon också. :)
Hallonblom

Och röda vinbär på G. Fick hjälp att beskära buskarna förra hösten och det gjorde nog susen. :)
Röda vinbär

Mikael har fäst golvåsarna i väggen med vinkeljärn i veckan när jag har jobbat kväll. Spiklästen är ganska murken så det var nog lika bra. Jag tyckte vi skulle byta ut både spiklästerna och bärlinan som har legat direkt mot jorden, men Mikael tyckte inte det behövdes. Stugbygget är hans projekt så jag lägger mig inte i hur han gör. Jag hoppas bara att det är dags att börja med utbyggnaden snart. :)
Vinkeljärn

Jag passade på att våldsbeskära klätterväxten mot redskapsboden. Mycket torra grenar med löv bara ytterst.
 Beskurit klätterväxt

Jag beskar dem ovanför nedersta skottet. Hoppas att de överlever. De kommer i alla fall att få mer ljus, åtminstone på förmiddagen.
Beskurit klätterväxt

2011-06-13
23:27:35

110612 With a lot of help from my friends...
Fick en syren av en granne förra året som jag planterade framför komposthögen (nu flyttad till ett soligt hörn av lotten och som numer huserar en massa rädiso- och sallatfrön)
Syrenen tar sig

Fick hjälp av Anna & Jocke att rensa upp hela det här området från ogräs. Mikael och Jocke började gräva ut för plintarna och förbereda grunden för utbyggnaden av stugan.
Förberedelse av grunden till den nya stugan

Rensade fram Krolliljan:
Krollilja

Och rosbuskar:
Rosbuskar

Zinkbyttorna tog jag till lotten förra året när balkongen var avstängd pga Bostadens fasadrenovering. De har bara legat och tagit plats, så nu ska de hem till balkongen igen. Planterade bortrensade liljor, styvmorsvioler och en lammörad blå blomma som jag inte vet vad den heter. Kanske är ogräs? :)
Zinkbyttor till balkongen

Ett gammalt fönster lutat mot verktygsboden får agera tillfälligt växthus för tomatplantorna.

2011-06-11
23:43:33

110605-110611 Hallonhäck m.m...
Har inte hunnit blogga på över en vecka så här kommer en sammanfattning av vad vi har gjort på lotten sedan sist:

110605
Mikael plockade bort golvet för att komma åt att placera en plint mitt under stugan, vilket tidigare hade saknats. Bärlinan var alldeles murken eftersom den hade legat mot jorden. Den hade till och med lämnat märke efter sig i marken. Mikael utan ben:

Å så fötterna under stugan...


Jag fortsatte att rensa ogräs och fylla upp jord kring hallonhäcken.
Hallonhäck

110606
Häcken sedd från andra hållet:
Hallonhäck

Rabatten vid gångstigen:
Rabatt

110607
Lite inspiration på stan. Om kökssoffan på lotten hade rymts så skulle jag behålla den och måla den i liknande stil; vit och med ett ordspråk. Kanske "Don't dream your life, live your dreams". Gillar det för det är vad kolonilotten handlar om. Att leva ut en dröm. Stugan handlar förstås om en inredningsdröm. :)
Vit bänk shabby chic lantlig stil

På Ohlssons Tyger på jakt efter något rött och lila att klä om klösträden som står på balkongen med orientalisk inredning.
Tyg till klösträd

110610
Veckan hade varit otroligt varm och vi åkte ut en sväng efter jobbet på fredag kväll. Spännande att se allt nytt som kommer upp! En vacker blå blomma i liljerabatten:
Blå blomma

Flyttade kompostjorden från sitt tidigare skuggiga läge bakom en syren som jag planterade förra året, till ett soligare läge. Planterade en squash som jag köpte på Forslunda trädgårdsmarknad i maj. Sådde även sallat och rädisor. Håller tummarna för att det tar sig. Skulle kännas lite lyxigt att äta sallad som man har odlat själv. :)


Planterade fyra tomatplantor som jag hade dragit upp från frö i jord som jag rensat kvällen innan. Har ett gammalt fönster som ska lutas mot för att agera växthus. :)
Tomatplantor

En avocadoplanta som jag har drivit upp från en kärna. Den har stått i för små krukor så jag chansade och planterade ut den. Frostnätterna lär ju vara förbi i alla fall.
Planterat avocadoplanta utomhus

110611
Lördagen bjöd på högsommarvärme: 28 grader i skuggan på norrsidan av lägenheten på morgonen, vet inte hur mycket det var mitt på dagen i solen. På balkongen var det nog uppåt 40 grader, digitala termometern la av p.g.a. värmen så det gick inte att avgöra... Det blev strandläge i skuggan vid Bäcksjön och till och med två dopp. Älskar vatten! Blåbärsris längst till höger.
Bäcksjön Bäcksjön Blåbär vid Bäcksjön
På kvällen blev det svalare och grillning på lotten med goda vänner. Luftballong till höger.
Grillning på lotten Grillning på lotten Luftballong

2011-06-04
22:27:49

110604 Kirskål kirskål kirskål...
Har rensat ca 1,5 kvm jord från otroliga mängder kirskål. Rötterna är överallt! Jag vet vad jag kommer att drömma om inatt:
Rensat jord från kirskålsrötter

Rensade en del av rabatten och planterade ut lavendel som jag har dragit upp med frö inomhus. Tror att plantorna egentligen är för små för att planteras ut, men vattnade rejält och håller tummarna för att de tar sig.
Planterade lavendel

Vid 14-tiden cyklade vi till Mariehem för att fira Jocke som tagit examen och nu (snart) kan titulera sig Språkkonsult. :) Anna hade bakat den mest fantastiska choklad/mandeltårta med hallonmousse och färska bär. Mmm... Hon borde öppna ett café! :)
Examensfika

Har planterat en hallonhäck av skott från ett annat ställe i trädgården. De skulle annars slängas så jag tänkte att jag lika gärna kan testa att flytta dem. Jag flyttade en i höstas som faktiskt hade överlevt! :) Fick också några humleskott av grannen Carina som jag har planterat intill portalen. 
Planterat hallonhäck


Mikael har fortsatt höja stugan inför den planerade utbyggnation i sommar.
Upprätning av stugan

Nu ser man till och med igenom under stugan. Tidigare vilade den mot marken, vilket jag antar inte är särskilt bra för fuktskador.
Under stugan

2011-06-01
21:02:20

110601 Rensat häcken
Rensade halva "rosenhäcken" igår. Tyvärr hade bara två av skotten som mamma planterade förra året överlevt. :(

FÖRE:


Rensade ogräs och planterade två nya skott och gödslade sedan. Håller tummarna!
EFTER:


Skotten är tagna från vänstra sidan av ingången. Ikväll passade jag på att rensa en liten bit (längst fram). Längre bak i bilden de otroligt vackra pärlhyacinterna:


Har även några liljekonvaljer. :)
Liljekonvalj

Fullviva:
Gul blomma

Fotade en grannes narcisser. Är väldigt svag för dem efter en tecknad serie jag såg som barn...
Narcisser