Mias Oas

2012-01-29
15:12:11

120129 Ny blogg!
Har skapat en ny blogg för alla saker som vi måste göra oss av med om vi ska rymmas i lägenheten: http://saljesumea.blogg.se

Kommer naturligtvis att annonsera på Blocket också, men med bloggen har man ett ställe att hänvisa till för fler bilder och mer information, samt kan även sortera in sakerna i kategorier.

2012-01-29
15:09:53

120129 Oskar (fortsättning)
Oskar är piggare, äter och dricker själv men sover mest hela dagarna. Han har bajsat en gång själv vad jag vet. Kan ha gjort det inatt, men det är svårt med tre katter att veta vem det är som går på lådan.

Han har lekt litegrann med de andra och ganska mycket när grannen Hanna kom på besök. Han har till och med spunnit när jag har klappat honom. :)

Inatt var dock alla tre igång. När Fanny inte skrek och krafsade på sovrumsdörren så gick hon runt och gallskrek i lägenheten så att jag var tvungen att gå upp och kolla så inget hade hänt. Nä-ä-då! Hon vet precis hur hon ska få upp matte. Hon kommer bara rusande och ska in i sovrummet. Alex ville också in och sova i sängen, efter att ha fått spendera gårdagseftermiddagen och kvällen där.

Oskar släppte vi in eftersom han är sjuk och det är synd om honom. Men han var bara rastlös och klättrade i gardinen för att komma bakom rullgardinen och tugga på blommorna... Ville inte alls hoppa upp och sova i sängen.

Fanny har fortsatt och gastat hela dagen för att få komma in i sovrummet, men nu har jag bestämt att det ska vara en kattfri zon. Förutom för Oskar då. Nu ska han skämmas bort så att han får livslusten tillbaka. <3

2012-01-26
14:52:58

120126 Oskar sjuk (forts)

Måndag: Lilleman fick spendera hela dagen i Vännäs för vätskning och röntgen. Han var förstoppad så de tömde tarmen också.

Oskar

Tisdag och onsdag blev han lite piggare allt eftersom, började äta och dricka själv, men blev även tvångsmatad med A/D blandat med vatten och olja för att smörja tarmen. Mikael köpte en vattenfontän på tisdagen. Den blev mycket uppskattad. :)

Oskar dricker ur nya vattenfontänen Oskar låg i buren och fick dropp på Vännäs veterinärstation

Idag, torsdag: Hade bokat tid på Röbäck för att kolla lever- och njurvärden samt få uppvätskning, B-vitamin och kolla munnen. Det var tur det. Hans njurvärden var inte alls bra och vi fick åka hem med en påse K/D. 600:- för 5 kg...

Kostnader
Söndag: 4014:-
Måndag: 2138:-
Torsdag: 1875:- + 600:-
Sammanlagt: 8600 kronor hittills. Och då har jag inte räknat med vattenfontänen och all specialmat och godis vi har köpt för att få igång Oskars aptit. Men han är värd allt! Älskar honom så mycket!

Mikael håller på att fixa med försäkringspapper så att vi kan skicka in dem så fort som möjligt.

2012-01-23
12:38:59

120123 Oskar sjuk
I lördags kräktes Oskar väldigt mycket. Vi var borta den dagen, men upptäckte det när vi kom hem. Vi förstod att det var han eftersom han har betett sig lite annorlunda på senaste tiden. Gått iväg för att vara ifred, inte velat leka eller jaga Fanny och sovit otroligt mycket. Det har visserligen alla tre gjort, vilket jag trodde berodde på vädret.

Igår, söndag, var han alldeles apatisk, uttorkad och ville inte äta mer än slicka av lite gele från blötmaten. Vi fick en tid på Vännäs veterinärstation där vi sedan tillbringade dagen med vår stackars älskling. Det är så hemskt att se sin katt gå från spattig, galen, vild, lekfull till totalt apatisk. :(

På veterinärstationen blev det sedan nästan 6 timmar:
*rakning av ben för blodprov
*röntgen
*1 dl dropp (som vi fick hålla koll på eftersom veterinären var ensam och hade fullt med patienter)
*röntgenvätska i magen
*1,5 dl dropp till
*röntgen igen

Blodproverna visade inget, röntgen visade inget stopp i systemet eller nåt annat som kunde blockera tarmen. 4000 kr fattigare åkte vi hem. Oskar grät hela vägen hem, dock inte lika högt som på ditvägen. Han var nog rätt slut efter all tortyr.

Väl hemma torkade jag honom ren från kisset när han kissade i buren på hemvägen. Han kissade sedan hela kvällen hemma. Gav honom maten som veterinären hade skickat med. För första gången på några dagar åt han litegrann blötmat och några få bitar torrfoder. Senare på kvällen skulle jag ge honom godartade bakterier för tarmen i pastaform. Det var inte populärt. Efter det åt han ingen mer mat. Gissar att pastan är jätteäcklig.

Gav honom lite kalorikräm i pälsen, för han ville inte äta den. Fanny skulle gladeligen sluka 1,5 tsk så den är inte oaptitlig för katter. Han sprang runt och försökte skaka av sig den, vilket lyckades till en mycket glad Fannys fördel.

Imorse var han alldeles apatisk och såg död ut. Låg alldeles stilla med vidöppna ögon och rörde sig inte när jag tog i honom. Inte förrän jag höll handen vid morrhåren vaknade han till.

Ringde till Björkstaden och Röbäck så att han skulle slippa 45 minuters bilfärd. Ingen av dem hade tid idag. Ringde till Vännäs som sa att vi skulle komma så fort som möjligt.

Jag har inte sovit på en vecka och bad därför Mikael åka med honom själv. Man får väl tycka att jag är självisk, men jag orkade bara inte. Mikael skulle ju ändå till jobbet och jag hade inte kunnat vara på veterinärstationen hela dagen. Jag la mig och sov en stund för att orka med fortsättningen på det här eländet.

Mikael ska hämta Lilleman ikväll. Usch vad hemskt det här är. Jag har förlorat två katter när de gick ner i vikt för fort så jag är förstås jätteorolig.

2012-01-16
22:54:23

USB-spelare för TV säljes! (Finns i Umeå)
Sambon har köpt en ny så nu säljer han den gamla.

WD TV, usb-spelare för tv med hdmi-utgång.
Pris: 300:-

Intresserad???
Kontakta Mikael Olsson: [email protected]

Snälla, köp den, någon! Vi har förråden fulla med gamla apparater, jag vill inte att även denna ska hamna där. :)

2012-01-13
21:12:48

120113 Fredag den 13:e = turdag!

Lunchade på Taj Mahal med min kusin Martin, min kompis Ingela och hennes kombo Sarel idag. Supertrevligt!

Under lunchen ringde mamma och berättade att hon hade vunnit ett Jabu'she-set från Amelia.

I julas när hon var här så deltog vi i en massa tävlingar på www.amelia.se, men jag trodde inte att någon av oss skulle vinna något. Nu hade hon alltså vunnit Jabu'she som hon älskar. Snacka om tur!!!

Men turen i vår familj tog inte slut där. När jag kom hem från stan så hade jag fått en avi från Amelia i posten! Åkte på Coop och hämtade ut paketet. Var nyfiken nanting! Ett nagelvårdsset. Perfekt! Jag är allergisk mot nagellack, men nu kan jag ha fräscha naglar i alla fall. Tack Amelia! :)

Trind nagelvård

2012-01-12
23:22:09

120112 Loppisfynd

Efter att ha spenderat eftermiddagen hos läkaren och på jobbet så var jag rätt trött. Kul att träffa kollegorna, men ändå tröttande. Hoppade av bussen vid Myrorna för att "kolla lite". Gissa hur bra det gick att bara titta? :)

Rosenmönstrade muggar fyndade på Myrorna för 5:-/styck.
Rosenmönstrade muggar fyndade på Myrorna för 5:-/styck.

Kuddfodral med rosmönster från Myrorna. Blir perfekt till kolonistugans romantiska stil. Två stycken för 10:-
Kuddfodral med rosmönster från Myrorna. Två stycken för 10:-

Narnialandskap på väg hem från Myrorna:
Narnialandskap

Efter att ha kämpat några timmar med att fylla i formulär på Försäkringskassans hemsida så blev det en stund i soffan.

Syrran fyller år idag så vi firade henne härifrån med en kopp te i nya muggen och en cupcake. Testade en ny glasyr idag: smält mörk choklad + kesella. Superenkelt och supergott! Cup cakes med glasyr av choklad och kesella
Till fikat ett avsnitt av "Kolonilotten Iris" och nya TV-serien "Once Upon a Time". 

2012-01-11
19:22:24

120111 Vårlängtan, katter och cup-cakes
Julen är på väg ut och våren in, i form av ljusa gardiner och två palmer från Plantagen. Halva priset!

Köpte tre buketter tulpaner för 100:- också. Vågar dock inte ha vasen stående någonstans där Alex kommer åt. Herr Putt-katt! Alex var i alla fall mycket glad över palmen. Den krukan får han jobba mer med för att knuffa ner. :)
Alexander palm

Läkaren har beordrat mig till dagliga promenader medan det är ljust och nu har jag fått en promenadkamrat också: grannen Ulla med hunden Nova. Nova vill dock stanna till och lukta ganska ofta så det blir ingen effektiv motion, men det är trevligt med ljus och trevligt att ha någon att prata med.

Idag var det så här vackert ute:
vinterpromenad vinterpromenad

vinterpromenad vinterpromenad

Här blev det ett konstigt ljusfenomen på en grangren:
vinterpromenad

När jag hade vilat någon timme efter promenaden gick jag över till grannen Olivia. Småkatterna samt f.d. skyggisarna Aina och Siv var framme och jag fick klappa dem både två. Det gick dock inte att fota dem, däremot "storebror" Bus:
Katten bus är gosig

Sist men inte minst så har jag nu för första gången i mitt liv gjort cup-cakes! Muffinsen vi bakade igår skulle egentligen ha glasyr med kakao i. När jag nu inte hade kakao så testade jag att smälta mörk blockchoklad och blanda med florsocker och sist guld- och silverdekor på toppen. Har inte smakat dem än, men de blev ganska fina (fast det syns inte på fotot som är taget med iPhone):
cupcakes choklad

Happ, det är ungefär vad jag orkar med på en dag, men jag kände mig ganska pigg efter promenaden och har, förutom motionerandet även börjat äta lite bättre. Förutom cup-cakes då... :)

2012-01-11
19:15:35

120110 Baktisdag: russinbullar och chokladmuffins
Mikael fick dra tyngsta lasset under baktisdagen. Jag väntar fortfarande på att min gamla ork ska komma tillbaka...

Har inte bestämt än om jag ska skapa en ny receptblogg med nytt domännamn, eller bara ha den under miasoas.blogg.se/recept... Tills vidare hittar du receptet här. Bullarna ska egentligen vara runda, men de var lika goda ändå. :)
Russinbullar

Chokladmuffinsen har jag ännu inte lagt ut receptet till, därför att jag inte har testat att göra glasyren som ska vara på. Kakaon tog slut, men muffinsen är infrysta i väntan på att jag ska orka mig iväg till affären. :) Så här såg de ut i alla fall. Testade att stoppa ner bananskivor i några stycken, men bananen blev bara torr.
chokladmuffins baktisdag

Och som vanligt var Oskar med vid tillverkningen:
Oskar är med och övervakar baket

2012-01-11
19:04:46

120109 Fanny
Fanny trivs i sovrummet:
Fanny med tungan ute i sovrummet Fanny med tungan ute

2012-01-07
21:00:13

120107 Loppisfynd och ha-begär
Idag blev det en kort shoppingpromenad på Ersboda. Först gick vi på Piias loppis på Formvägen 10. Farligt, farligt... Där hittar jag alltid något fint. Idag blev det ett par gardiner för 20:- (ursprungligen från Indiska) och en söt tvålkopp med en katt som jag tänkte ta ut till stugan.
Röda Indiska-gardiner för 20:- på Pias loppis Röda Indiska-gardiner för 20:- på Pias loppis

På Elkedjan fick jag ha-begär av denna orientalisk-inspirerade taklampa. Egentligen sökte vi spotlights till taket i vardagsrummet och en skärm till en skomakarlampa, men ibland ramlar man över annat. :) Den finns dock varken plats eller budget för den, så jag får nog drömma vidare...
Röda Indiska-gardiner för 20:- på Pias loppis

Det blev också en tur in på Myrorna men där hittade jag inget idag. Tack och lov.

2012-01-06
20:23:02

Crazy cat lady...

Försökte kopiera bilden av Crazy Cat Lady från the Simpsons. Det gick sisådär... Den här bilden blev mest lik: 
Crazy cat ladyCrazy cat lady

Varken Fanny, Alexander och Oskar ville ställa upp på att hänga under min arm som på originalbilden. Däremot så tuggade Oskar på mina fingrar (för att komma åt godiset som jag lockade med) och körde även in en klo i nagelbandet, därav de roliga minerna...

Crazy catlady Crazy catlady

Crazy catlady Crazy catlady

"Ge hit godiset, annars kör jag klorna i fingrarna på dig!" sa Oskar innan han gjorde precis det. Alex var lika motsträvig och ville inte alls vara med på bild.
Crazy catlady Crazy catlady

"I'm outta here! Matte är helgalen!"
Crazy catlady

"Va, finns det mer godis? GE HIT!
Crazy cat lady Crazy cat lady

2012-01-05
21:05:20

120105 Utebelysning
Kände mig pigg nog för en promenad idag. Passade på att smygfota uteplatser med fin belysning:
Julbelysning

Julbelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Utebelysning

Och så vår balkongbelysning i mitten av bilden:
Utebelysning på balkong

2012-01-04
22:09:17

Januari 2012...
Eftersom mitt liv är extremt tråkigt som sjukskriven så lägger jag upp lite random bilder.
Mycket förkyld Maria

Jag orkar i princip inte göra mer än kliva upp, duscha, äta frukost, borsta tänderna och sen väntar jag på kvällen så att jag ska få gå och sova igen. Är konstant trött trots att jag försöker äta mycket grönt, dricka mycket vatten, komma ut i dagsljuset och promenera, samt vila. Det sistnämnda är det jag är sämst på, så det blir bakläxa många dagar när jag har tagit ut mig. Det kan vara såna saker som att skotta balkongen, promenera till stugan, skura kök och badrum eller ta hand om tvätten själv. Det är verkligen inte kul att vara så här klen när man är van att vara igång hela dagarna.

Ska till läkaren nästa vecka och hoppas få tips på vad jag mer kan göra för att komma tillbaka och få hälsan åter fortare.

Det har snöat, töat och snöat igen i stora mängder, med halka och slask som följd. Har varit tvungen att skotta balkongen många gånger för att inte katterna ska tro att den är en enda stor härlig kattoalett. Det är ju så himla härligt att kunna sätta sig var som helst och sedan bara krafsa över. :) Inte så härligt för mig dock, när jag måste skura balkonggolvet på våren...
Skottat balkongen

Igår var jag ovanligt pigg (kan ha berott på att jag gick och la mig efter frukost, eller att jag åt bra den dagen) så på kvällen blev det bakning. När jag var klar trodde jag att jag skulle svimma av trötthet, så Mikael fick plocka ur tekakorna ur ugnen när jag kraschade i soffan.

Grahamstekakor på jäsning:
Grahamstekakor på jäsning:

Fanny är i alla fall VÄLDIGT glad att mamma är hemma sjukskriven och att hon får sova med mig i sovrummet. :)
Fanny i sängen

2012-01-04
21:31:19

Annandagen, mellandagarna & nyår
Mamma stannade hos oss en vecka över jul. Oskar tycker om sin mormor. :) Det är inte många som får bära honom sådär och han ligger kvar!
mamma och Oskar

Mamma med julmust och jag i soffan. Det blev mycket soffhäng med korsordslösning och tv-tittande. (Jag har varit sjukskriven sen mitten av december och har fortfarande inte fått tillbaka orken.) 
Mamma och jag

Tröja fyndad på Myrorna (fick den av mamma). Tyckte bara den var snygg, hade aldrig hört gruppen.
Tröja från Myrorna

På onsdagen blev det en tur till stugan också, men efter det blev jag förkyld så det var nog mer än jag orkade egentligen. :(
Stugan i vinterskrud

NYÅRSAFTON

På nyårsafton låg jag däckad med förkylning i soffan men Mikael gjorde mat åt mig. Flygande Jakob och after 8-päron till dessert. :)
Vegetarisk Flygande Jakob

Alex låg nedbäddad i gästsängen i kontoret:
Alex nedbäddad i gästsängen

Själv tittade jag på fyrverkerierna från sängen med några packen näsdukar. Hade varit betydligt roligare att gå på festen som vi var bjudna till. :(

2012-01-04
20:36:33

111225 Juldagen i Övik
Juldagen firades i vanlig ordning hos svärmor Anna. Mikaels brorsson Niklas med dotter Molly och fru Catrin:
juldagen i Övik 2011 
Mikaels bror Per, Mikael, Peter (brorsson till Mikael), Cathrin, Niklas och Molly. juldagen i Övik 2011

Jag fick quornfilé med svärmors fantastiska creme fraiche-sås. (Recept kommer när jag har fixat min nya receptblogg)
juldagen i Övik 2011

Efterrätt:
juldagen i Övik 2011

Jag tror minsann att svärmor är synsk. Jag har letat i hela Umeå efter Fenjal duschkräm, men alla har slutat sälja den. Gissa vad jag fick i julklapp av henne?
Fenjal duschkräm och Herrgårdsblandning te