Berusad kyckling/quorn
1 st färsk kyckling [Vegetariskt alternativ: en påse quornfiléer]
1,5 tsk salt
0,5 tsk nymald vitpeppar
1 st saft av en pressad citron
0,5 dl olivolja
3-4 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
2 st rödlökar
2 dl torr sherry, (t ex Tio Pepe eller La Ina)
1 dl vatten
1,5 dl mörk rom, (t ex Havanna Club eller Bacardi; inte rom av Jamaikatyper som har annan smak)
15-20 st stora gröna oliver
1 st vitlöksklyfta
Tillbehör:
ris
nymald vitpeppar
Tillagning
1. Stycka kycklingen i 6-8 bitar. Lägg dem i en skål, klappa in med salt och peppar och pressa över citronsaft. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet att marinera 1-2 timmar.
2. Skala vitlök och lök och skiva vitlöken och skär löken i tunna, tunna klyftor.
3. Torka av kycklingbitarna med hushållspapper. Bryn kycklingen runt om och ta upp dem och fräs sedan lök och vitlök under omrörning några minuter tills löken mjuknar. Häll på sherry och vatten.
Koka upp, lägg på lock och låt småkoka ca 20 minuter.
4. Häll på rom, koka upp och lägg i oliverna. Smaksätt med en pressad vitlöksklyfta och låt småkoka ytterligare ca 10 minuter tills
kycklingen är genomkokt. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Servera med ris.
Broccolisallad med grillad halloumi
Tid: ca 25 minuter
Ingredienser
1 kg broccoli, ansad i stora bitar
150 g osaltade cashewnötter
250 g halloumi
basilikablad, några stycken
Vinägrett:
1 dl olivolja
1/2 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
1 msk honung
peppar
2 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
1/2 rödlök, skalad finhackad
1 röd chili, urkärnad, finhackad
Tillagning
Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och koka broccolibuketterna 3-4 minuter. Rosta nötterna i en torr panna. De får färg snabbt, så håll dem under uppsikt. Blanda vinägretten. Skiva halloumin och grilla den i grill- eller stekpanna. Lägg broccolin i en står skål. Strö över nötter, lägg på halloumi och basilikablad. Ringla över vinägretten.