Mias Oas

2010-11-15
19:00:59

Dinkelbullar
Deg:
150 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
knappt 1 dl honung eller råsocker
1/2 tsk salt
850 g siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.

Fyllning:
Smör som man hyvlar med osthyvel
Ungefär 1 dl honung
Finhackade hasselnötter eller mandlar

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst 10 min om du använder dinkelmjöl.

Låt degen jäsa i 30 min övertäckt med bakduk. Baka sedan ut till en rektangulär platta.

Bred ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en smakfråga, men se upp så att det inte blir för sött! Hyvla sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan. Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar.

Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe i 30 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja ge samma effekt. Grädda bullarna i 250 grader i 5-8 minuter. Låt sedan kallna under bakduk på ett galler. Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: